U Mimari otvorena izložba "Tijare iz zbirke Cartier"

Izložba "Tijare iz zbirke Cartier" otvorena je večeras u Muzeju Mimara, u nazočnosti brojnih predstavnika političkog, kulturnog i javnog života te gospodarstvenika.

Izloženo je 13 vrhunskih tijara - ukrasa za glavu - koje su veliki majstor Louis Cartier i njegovi nasljednici izradili za kraljevske obitelji te za žene bogatih američkih poduzetnika.

Louisa Cartiera su po iznimnim remek djelima umjetničkog obrta prozvali "draguljar kraljeva, kralj draguljara", a hrvatska javnost moći će vidjeti 13 tijara nastalih u tri prva desetljeća prošloga stoljeća.

Kako je istaknuto na večerašnjem otvorenju, ova izložba plijeni ljepotom predmeta, ali i ukazuje na dugoročni projekt tvrtke Cartier International da otkupima dođe do vrhunskih kreacija svog utemeljitelja. Tijare su, kako se navodi u promotivnom materijalu izložbe, kruna nečijeg držanja odnosno pečat stila, simbol elite i prestiža u svijetu.

Za njihovu izradu Cartier je koristio platinu, kojoj dodaje različite dijamante, bisere i plemenite metale. Tijare su stekle popularnost među europskim dinastijama, a poslije su postale znak prestiža i dobrog ukusa u Europi i svijetu.

Zbirka Cartier, utemeljena 1984., omogućila je širokoj publici otkriti ne samo tradiciju i inovaciju, koji su u temeljima povijesti te institucije, nego pokazati neprekinuti razvoj kreativnosti u specifičnim Cartierovim područjima kao što su nakit, izrada satova, brojni inventivni modni dodaci i drugi ukrasni predmeti.

Izložbu "Tijare iz zbirke Cartier, koja će u Muzeju Mimara biti otvorena do 17. travnja, otvorili su ravnatelj Muzeja Tugomir Lukšić i predsjednik Uprave Cartier Bernard Fornas.

(Hina) xatod ymć

Pročitajte više