SVIJET

U Minsku se uhićuju prosvjednici, na ulicama je policija u uniformama i fantomkama

Foto: EPA

MUŠKARCI u uniformama i s fantomkama počeli su danas u bjeloruskoj prijestolnici Minsk privoditi prosvjednike koji su se okupili na mirnim demonstracijama tražeći ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka, čiju pobjedu na izborima u kolovozu smatraju lažiranom. 

Stotine policajaca i pripadnika vojske raspoređene su na ulicama kako bi spriječile novi masovni prosvjed protiv Lukašenka koji se nastavlja šestu nedjelju zaredom.

Zatvorene su podzemne željeznice

Vojnici s jurišnim oružjem raspoređeni su pred Palačom republike i okolnim ulicama dok se prosvjednici kreću pješice prema središtu grada. Vlasti su zatvorile postaje podzemne željeznice i usluge operatera pokretnih telefonskih linija.

Snažna prisutnost policije je i pred predsjedničkom palačom, pred kojom je 66-godišnji Lukašenko dvaput snimljen kako paradira s kalašnjikovom.

Prošlu nedjelju na ulice je izašlo najmanje 100.000 ljudi

Europska unija je izbore 9. kolovoza u Bjelorusiji proglasila "ni slobodnima ni pravednima" te je osudila nasilje nad prosvjednicima koje je nazvala "neproporcionalnim i neprihvatljivim".

Lukašenko, koji je na vlasti već 26 godina, na takve ocjene odgovara da su prosvjedi urota zapadnih sila te je od svoje saveznice Rusije nedavno osigurao 1,5 milijardi eura pomoći. U Bjelorusiji se od spornih izbora prosvjedi održavaju svaki dan. Prošli vikend je na ulice glavnog grada Minska izašlo najmanje 100 tisuća ljudi.

Pročitajte više