U mnogim zemljama Europe značajno raste broj zaraženih, no u nekoliko njih ne

Foto: Epa

PREMA najnovijim podacima stranice Worldometers, na svijetu je do sada zabilježeno više od 29 milijuna slučajeva zaraze covidom-19, a od posljedica bolesti umrlo je oko 935.000 ljudi.

Nakon ukidanja lockdowna, ubrzo je u mnogim zemljama Europe došlo do umjerenog ili značajnog porasta novozaraženih. Velika Britanija je, primjerice, izvijestila da opet ima više od 100 pacijenata na respiratorima. Francuska je prije par dana imala rekordan broj novih dnevnih slučajeva (više od 10.000), a Austrija je prije tri dana zabilježila više od 800 novozaraženih.

Slična situacija je kod nas, ali i u regiji. Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, sve ove zemlje imaju u kolovozu nagli porast novih slučajeva covida-19.

U Hrvatskoj je nakon uvođenja karantene broj novih infekcija pao sa 60 ili 70 dnevno na jednu ili dvije sredinom lipnja. Početkom rujna broj je naglo skočio na rekordnih 369. No treba napomenuti da su u većini zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, u velikom broju tijekom "drugog vala“ bile zaražene mlađe osobe koje su često bile asimptomatske te nije došlo, barem za sada, do naprezanja zdravstvenog sustava.

Europske zemlje sa značajnim porastom novih slučajeva

Kao što smo već spomenuli; Hrvatska, Srbija, BiH, Velika Britanija, Austrija, Francuska – sve bilježe porast novih slučajeva.

Uz njih, tu su i Španjolska te neke druge europske države. U Španjolskoj je u ožujku zabilježeno rekordnih 10.858 novih dnevnih slučajeva, da bi ta brojka u lipnju pala na oko 200 infekcija dnevno. Sredinom srpnja opet dolazi do porasta zaraženih te se krajem kolovoza i početkom rujna ta brojka kretala između 6000 i 9000 dnevno. Sada se opet primjećuje lagan pad novooboljelih (između 3000 i 7000 dnevno).

Rumunjska je u lipnju imala u prosjeku dvjestotinjak slučajeva dnevno, a sada se te brojke kreću između 700 i 1300. Belgija je skočila s manje od 100 infekcija dnevno tijekom lipnja na više od 900 u zadnjih par dana.

Italija je na vrhuncu pandemije imala i više od 6000 slučajeva dnevno, da bi zatim tijekom lipnja i srpnja imala samo oko 200. Sada se ta brojka kreće oko 1500 dnevno.

Mađarska je s par slučajeva dnevno tijekom lipnja vrtoglavo skočila na čak 900 prije tri dana, a Nizozemska s par desetaka tijekom lipnja na oko 1200 zadnjih par dana.

Zemlje koje se "dobro drže"

Među zemljama za koje bi se moglo reći da se dobro drže, odnosno da u zadnjih mjesec dana ne bilježe značajan porast zaraženih spram lipnja, nalazi se, među ostalima, i Rusija. Rusija je početkom svibnja imala rekordan broj dnevnih infekcija (više od 11.000) da bi potom imala konstantan i lagan pad koji se u kolovozu i rujnu vrtio oko 5000 novozaraženih.

Njemačka također nema velik porast infekcija nakon ukidanja karantene. U lipnju je imala između 300 i 500 infekcija dnevno, da bi te brojke sada iznosile između 800 i 1900. Krajem ožujka u Njemačkoj je znalo biti i do 6900 novih slučajeva dnevno.

Među zemljama u kojima je došlo do umjerenog porasta novozaraženih je i Norveška. Ona je na vrhuncu pandemije imala i više od 350 slučajeva dnevno, da bi zatim tijekom lipnja i srpnja imala oko 20 ili manje. Sada se ta brojka kreće između 75 i 120 infekcija na dnevnoj bazi.

Švedska je zanimljiv slučaj. Ona nije uvela karantenu kao neke druge europske zemlje te je tijekom lipnja, kada su druge države bilježile minimalne brojke, imala najveći broj novih zaraza dnevno - 24. lipnja imala je čak 1698 novih slučajeva. Sada je taj broj pao i kreće se između 100 i 300 novozaraženih dnevno.

Finska također spada među zemlje s umjerenim porastom infekcija covida-19. Krajem ožujka imala je više od 250 slučajeva dnevno, da bi u lipnju i srpnju bilježila manje od desetak. Sada se ta brojka kreće između 20 i 45 novih zaraza koronavirusom dnevno.

Pročitajte više