U Mostaru studija izvodivosti nove elektrolize Alu-kombinata

STUDIJA izvodivosti za izgradnju nove elektrolize Aluminijskog kombinata službeno je u četvrtak predstavljena u Mostaru.

Studiju je izradila norveška korporacija "Norsk Hydro", a u izgradnju novih pogona elektrolize investiralo bi se oko 300 milijuna eura čime bi se uposlilo više tisuća novih radnika.

Također je rečeno da bi se izgradnjom nove elektrolize u Mostaru povećao promet luke Ploče preko koje se ostvaruje izvoz većine proizvoda Aluminijskog kombinata Mostar.

Predstavnik korporacije "Norsk Hydro" Ulrich Biber je objasnio kako bi nova elektroliza u Mostaru bila opremljena najmodernijom tehnologijom, a poštivali bi se svjetski standardi zaštite okoliša, uvjeta i sigurnosti rada zaposlenih.

Po Biberovim tvrdnjama Aluminijski kombinat ima mogućnosti provesti jedno takvo proširenje i modernizaciju.

Direktor njemačke kompanije "Debis" (koja je poslovni partner Aluminijskom kombinatu Mostar) Volker Schmidt je rekao kako bi novom elektrolizom Aluminijski kombinat Mostar dosegao godišnji izvoz od oko 300 milijuna dolara.

Takav izvoz bio bi 30 posto cjelokupnog izvoza BiH.

Aluminijski kombinat je i dosad bio najveći izvoznik iz BiH ostvarujući, prema službenim podacima 25 posto cjelokupnog bosansko-hercegovačkog izvoza.

Schmidt je, međutim, upozorio da bi izgradnja nove elektrolize ali i dosadašnja proizvodnja u Aluminijskom kombinatu Mostar mogle biti ugrožene ako se do kraja prosinca ne riješi problem opskrbe električnom strujom tog mostarskog poduzeća.

"Debis" je dio njemačko-američke kompanije "Daimler Chrysler" posredstvom koje je dosad Elektroprivreda BiH prodavala struju Aluminijskom kombinatu Mostar. Elektroprivreda BiH je nedavno odlučila razvrgnuti ugovor s "Daimler Chryslerom" od 1. siječnja 2004. tražeći poskupljenje struje namijenjene Aluminijskom kombinatu Mostar.

Schmidt je pozvao vlasti BiH da žurno pomognu kombinatu kako se u njemu ne bi ugasila proizvodnja. I dužnosnik za gospodarstvo u uredu visokog međunarodnog predstavnika (OHR) Patrice Dreiski na današnjoj je promociji kritizirao raskid ugovora o opskrbi struje Aluminijskom kombinatu Mostar.

On je rekao kako se "na međunarodnom tržištu ne može lagati" aludirajući na činjenicu da je Elektroprivreda BiH, prema ranijem ugovoru trebala isporučivati električnu struju mostarskom Aluminijskom kombinatu do kraja 2004. godine.

(Hina) pg rt

Pročitajte više