U Mostaru zbog Srebrenice danas nema javnog gledanja utakmice, hoće li biti problema?

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

DANAS u Mostaru neće biti javnog gledanja polufinalne utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu između Hrvatske i Engleske.

Naime, kako piše Bljesak.info, Gradski odbor HDZ BiH Mostar objavio je kako neće organizirati javno praćenje utakmice koje se trebalo održati večeras.

''Uvažavajući zakonsku obvezu poštovanja i ponašanja na Dan žalosti, odavanja počasti svim žrtvama Domovinskog rata u BiH i ratnim tragedijama, HVIDR-a Mostar i Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar neće organizirati javno praćenje utakmice Hrvatska – Engleska koje se trebalo održati sutra u srijedu 11. srpnja", objavili su i naveli kako zbog Dana žalosti na obljetnicu tragedije u Srebrenici, 11. srpnja 2018. godine, nije moguće dobiti odobrenje za javno okupljanje i obustavu prometa što je potrebno da bi organizirali javno gledanje utakmice.

Danas se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici

Osim toga, istaknuli su i kako "Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar u cijelosti izražava duboko poštovanje prema svim žrtvama i ratnim tragedijama u BiH s nadom kako će sjećanja i spomen, kroz proglašenja Dana žalosti, spriječiti da se ratne tragedije više nikada ne ponove", a poručili su i kako "vjeruju da će biti uvažen osjećaj za ratne tragedije iz prošlosti", dodali su.

U isto vrijeme, povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici i Dana žalosti u BiH, predsjedatelj Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Šerif Špago pozvao je jučer sve građane te županije da dostojanstveno obilježe taj dan, javlja Bljesak.info.

''Zamolio bih sve mjerodavne koji odobravaju javna okupljanja da vode računa da je u srijedu Dan žalosti u BiH i da u skladu s tim odobre, ili ne odobre eventualna javna okupljanja koja imaju slavljenički karakter'', kazao je Špago uoči sjednice Skupštine HNŽ-a u Mostaru, posebno, dodao je, jer se danas održava utakmica između Hrvatske i Engleska na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Pročitajte više