U MUP-u već radi 6 pomoćnika kapelana, a traže i sedmog. Sve zbog Vatikanskih ugovora

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

NA stranicama Burze rada Osječko-baranjske županije ovih se dana mogao vidjeti oglas za posao - pomoćnika policijskog kapelana u Osijeku. Riječ je o oglasu za posao koji je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Naravno, činjenica da zapošljavamo i plaćamo pomoćnike kapelana u policiji proizilazi iz kontroverznih Vatikanskih ugovora. Dio je to pak šireg zapošljavanja u MUP-u, tijekom kojeg žele popuniti sveukupno 139 radnih mjesta.

Pomoćnik kapelana ima status policijskog službenika, a zapošljava se u Samostalnoj službi za suradnju s Vojnim ordinarijatom. 

Uvjeti za radno mjesto pomoćnika kapelana

Za to radno mjesto potrebno je, između ostaloga, ispuniti ove uvjete:

  • završen preddiplomski i diplomski sveuči­lišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveuči­lišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili visoka stručna sprema
  • zvanje policijski inspektor ili viši policijski inspektor
  • područje humanističkih, prirodnih, društvenih, tehničkih znanosti ili biotehničkih znanosti
  • državni ispit II. razine.

Index je, naravno, htio saznati više o tome zašto se uopće zapošljava pomoćnik kapelana i čime se bavi. 

MUP: Želimo popuniti 139 radnih mjesta

MUP nam je odgovorio da su oni raspisali natječaj kojim žele popuniti ukupno 127 radnih mjesta, od čega 120 na neodređeno vrijeme i 7 na određeno vrijeme. "Sukladno najavi MUP će raspisati i drugi dio javnog natječaja s još 12 radnih mjesta – a što će ukupno biti 139 radnih mjesta, koliko je i javno najavljeno", kažu iz MUP-a za Index.

Zašto su se na to odlučili? MUP navodi da zapravo žele pomoći osobama s invaliditetom.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom

"Ministarstvo unutarnjih poslova je, prije raspisivanja ovog natječaja, započelo intenzivnu komunikaciju s predstavnicima osoba s invaliditetom te Uredom pravobranitelja za osobe s invaliditetom", navode.

16. studenoga 2022. godine u sjedištu Ministarstva održana je konferencija za medije na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović predstavio aktivnosti MUP-a s ciljem poticanja osoba s invaliditetom na ravnopravno sudjelovanje u predstojećim natječajima za zapošljavanje u MUP-u.

MUP je provedenim anketiranjem utvrdio da u evidencijama nezaposlenih osoba s invaliditetom ima kandidata s odgovarajućom stručnom spremom i kvalifikacijama za popunjavanje radnih mjesta za koja u Ministarstvu postoji žurna potreba popunjavanja. 

"To su najvećim dijelom radna mjesta iz područja upravnih poslova, reguliranja statusnih pitanja stranaca, potom administrativno-tehnički i pomoćni poslovi, materijalno-financijski poslovi, uslužni te pravno-tehnički poslovi. Na navedenim poslovima u proteklom razdoblju je došlo do značajnog povećanja opsega posla, a zbog nepopunjenosti radnih mjesta posao se internom preraspodjelom niti prekovremenim radom nije mogao obaviti", kažu iz MUP-a.

Što uopće radi pomoćnik kapelana u policiji?

Jedno od 127 radnih mjesta jest i upražnjeno radno mjesto pomoćnika policijskog kapelana u Samostalnoj službi za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH s mjestom rada u Osijeku. Detaljne informacije o opisu posla, plaći i pravnim izvorima za sudjelovanje mogu se naći na ovom linku.

Dakle, evo što radi pomoćnik kapelana: pomaže policijskom kapelanu u svakodnevnom provođenju pastoralnog rada, obavlja administrativno-tehničke poslove za policijsku kapelaniju, sudjeluje u pripremi i organizaciji hodočašća-međunarodnih, nacionalnih i lokalnih, planira i organizira obilježavanje vjerskih i nacionalnih blagdana, organizira promidžbene aktivnosti vjerskog i duhovnog karaktera, organizira nabavu liturgijske opreme i stručne literature duhovnog sadržaja.

Tu nije kraj. Pomoćnik kapelana, kažu iz MUP-a, izrađuje i organizira izradu planova vezanih uz duhovnu skrb djelatnika MUP-a koji pripadaju policijskoj kapelaniji, aktivno sudjeluje na duhovnim vježbama, bračnim susretima, seminarima i sl., obavlja ostale poslove prema nalogu policijskog kapelana i voditelja Službe.

Policijske kapelane i njihove pomoćnike imamo zbog Vatikanskih ugovora

Kada je riječ o plaći pomoćnika kapelana, iz MUP-a su nam odgovorili sljedeće: "Sukladno važećoj Uredbi o plaćama policijskih službenika, za navedeno radno mjesto propisan je koeficijent plaće 1,504 s dodatkom 20 posto budući da je to radno mjesto Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika (Narodne novine, br. 129/11, 82/12, 140/13, 32/15, 40/15, 115/15, 11/17, 102/17, 5/18, 66/18, 109/18, 24/19 i 7/22) utvrđeno kao radno mjesto policijskog službenika."

Pomoćnik kapelana kao radno mjesto u MUP-u postoji zbog Vatikanskih ugovora.

"Temelj ustrojavanja policijskih kapelanija nalazi se u Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske te Statutu Vojnog ordinarijata u RH, ali i drugim podzakonskim aktima", navode iz MUP-a. 

Vlada je u ožujku donijela odluku o zabrani zapošljavanja, ali...

Vlada je u ožujku ove godine donijela Odluku o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika.

Pitali smo stoga MUP jesu li ova nova zapošljavanja u skladu s tom odlukom.

"Svi objavljeni javni natječaji su u skladu s Vladinom Odlukom o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika – u protivnom ne bi mogli niti biti javno objavljeni i provedeni. Ministarstvo pravosuđa i uprave je dalo suglasnost, odnosno pozitivno mišljenje za iznimno zapošljavanje određenog broja izvršitelja u Ministarstvu unutarnjih poslova, među kojima je i pomoćnik kapelana", kažu iz MUP-a.

Još se ne zna tko je u Komisiji koja odlučuje o zapošljavanju pomoćnika kapelana

Tko je u Komisiji koja odlučuje o izboru kandidata za ovo radno mjesto, pitali smo MUP.

"Komisija za provedbu javnog natječaja još nije imenovana, a sukladno članku 8. Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi – komisiju imenuje čelnik tijela", odgovorili su nam.

U MUP-u, inače, ima već šest zaposlenih pomoćnika kapelana. 

Pročitajte više