U najvećoj britanskoj pljački u povijesti ukradeno više od 25 milijuna funti?

NAORUŽANI pljačkaši pobjegli su s više od 25 milijuna funti gotovine koje su ukrali iz sefa sigurnosnog objekta u kojem se pohranjuju novci za bankomate u južnoj Engleskoj, što je jedna od najvećih pljački u povijesti Velike Britanije.

Šest pljačkaša pomno je isplaniralo pljačku, javljaju britanski mediji. Operaciju su započeli već u utorak kasno popodne kada su na putu s posla zaustavili menadžera tvrtke predstavljajući se kao policajci, javlja BBC.

Menadžer, koji se u svom automobilu Nissan Almeri vozio autoputom, zaustavio se misleći kako se radi o policiji sa neoznačenim automobilom. U tom trenutku su ga kriminalci uvukli u svoj automobil i stavili mu lisice.

U isto vrijeme dvojica lopova, također preobučena u policajce, došli su do kuće u kojoj je menadžer živio sa ženom i sinom. Rekli su im da je on sudjelovao u nesreći, pa su žena i sin pošli s lažnim policajcima.

Lopovi su zatim menadžeru prijetili kako će mu ubiti ženu i sina ako ne bude surađivao.

Oko 1 sat poslije ponoći menadžer je pod prijetnjom vatrenog oružja s lopovima stigao do tvrtke. Pljačkaša je prema informacijama britanskih medija bilo šest, a trebalo im je oko sat vremena da u bijeli kombi utovare više od 25 milijuna funti gotovine. U banci je u vrijeme pljačke bilo 15-ak službenika koje su kriminalci zavezali.

Sat vremena nakon što su lopovi napustili sigurnosni objekt službenici su uspjeli aktivirati alarm.

Policija iz Kenta ne želi reći točan iznos koji je ukraden. Engleska banka kazala je da se radi o više od 25 milijuna funti, no britanski Times iz dobro obaviještenog izvora saznaje kako bi se moglo raditi o čak 40 milijuna funti.

"Bilo je to traumatično iskustvo za menadžera i njegovu obitelj, kao i za osoblje koje se u vrijeme pljačke zateklo u objektu. Svi su se ponijeli vrlo hrabro s obzirom na okolnosti u kojima su im naoružani kriminalci prijetili" - kazao je detektiv Paul Gladstone.

"Očito je da se pljačka planirala duže vrijeme. Nadamo se da je netko nešto vidio ili čuo što bi nam pomoglo u istrazi. Odlučni smo da pljačkaše privedemo pravdi"- dodao je Gladstone.

Inače, pljačka je izvedena na vrlo sličan način kao i pljačka koja se dosad smatrala najvećom u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva i u kojoj je navodno sudjelovao Gotovinin suborac i prijatelj Tony Cascarino.

Podsjetimo, nekoliko maskiranih muškaraca otelo je 19. prosinca 2004. članove obitelji dva visoko pozicionirana službenika banke, koji su potom morali pomoći pljačkašima da sljedeći dan izvrše pljačku nezapamćenih razmjera. Djelatnici banke  Northern Bank iz Belfasta sami su iznijeli nevjerojatnih 26,5 milijuna funtiiz poslovnice, koji je potom prebačen u bijeli kombi u kojem su bili pljačkaši.

Nekoliko tjedana kasnije Sunday Herald objavio je kako je organizator te pljačke misteriozni Irac, prijatelj i bivši suborac hrvatskog generala Ante Gotovine.

Najveće britanske pljačke svih vremena

1963. Pljačka vlaka u Aylesfordu u  Buckinghamshiru, opljačkano tadašnjih 2.6 milijuna funti (danas 40 milijuna)

1980. U Istočnom Londonu ukradene srebrne poluge u vrijednosti 3,5 milijuna funti

1983. Banda je ukrala 6 milijuna funti iz sefova tvrtke Siceurity Express

1983. Ukradene zlatne poluge u vrijednosti 26 milijuna funti iz skladišta u Heathrowu

1987. Gotovina i vrijednosti za koje se vjeruje da su bile vrijedne 40 milijuna funti ukradene iz sefa u Knightsbridgeu

1990. Mjenice teoretske vrijednosti 292 milijuna funti ukradene iz banke

1999. Banda je ukrala 6.6 milijuna funti iz banke u Manchesteru

2002. Ukradeno 6.5 milijuna funti iz kombija u zračnoj luci Heathrow

2003. Ukraden dragulj Pink Panther vrijedan 23 milijuna funti

2004. Preko 26 milijuna funti ukradeno u napadu na Northern Bank u Belfastu

A.H./S.H

Pročitajte više