U napadu na džamiju u Afganistanu 41 mrtvi, Islamska država preuzela odgovornost

Foto: EPA

ISLAMSKA država Khorasan (EI-K), najradikalnija oružana islamistička skupina u Afganistanu, preuzela je odgovornost za samoubilački napad u šijitskoj džamiji u gradu Kandaharu u kojem je u petak ubijena najmanje 41 osoba, navodi se u priopćenju koje je objavila Amaq novinska agencija u petak navečer.

Priopćenje dodaje da su dva borca Islamske države ubila čuvare džamije, upala unutra i raznijela sebe između dvije skupine vjernike na molitvi. Jedna je skupina brojala oko 300 ljudi.

Ovo je drugi tjedan zaredom da su teroristi izveli napad na molitvi u petak i ubili desetke vjernika.

IS je ekstremistička islamska sunitska skupina, a sunitima pripadaju i talibani koji su nedavno ponovo preuzeli vlast u Afganistanu, nakon povlačenja snaga NATO-a predvođenih SAD-om.

Fotografije koje su objavljene na društvenim mrežama svjedočile su o velikom broj mrtvih i ranjenih na krvlju prekrivenom podu džamije Imam Bargah.

Terosti IS-a redovito napadaju šijitske muslimane

Sunitski teroristi IS-a redovito napadaju šijitske muslimane. Talibani su po dolasku na vlast obećali da će štititi sve etničke skupine i pripadnike ostalih vjerskih sljedbi.

Veleposlanstvo Irana, najveće šijitske sile u regiji, osudilo je napad i izrazilo očekivanje da talibani poduzmu odlučne akcije protiv terorističkih napada.

Najnoviji napadi dodatno pogoršavaju sigurnosnu situaciju u Afganistanu, zemlji koja je već ionako u raljama ekonomske i humanitarne krize.

U Afganistanu već dulje vrijeme djeluje ogranak IS-a - Islamska država Khorasan (ISK).

ISK je zaredao napade nakon talibanske pobjede nad vladom u Kabulu koja je bila pod patronatom Zapada.

Većina šijita u Afganistanu su pripadnici Hazara, etničke skupine koja govori perzijskim jezikom, dok talibani govore paštunskim jezikom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više