U napadu u Iraku poginula dva japanska novinara

DVA japanska novinara poginula su u napadu na njihov automobil južno od Bagdada, izjavio je njihov vozač u bolnici u koju su dovezena njihova izgorjela tijela.

Ravnatelj bolnice Imad al-Maliki rekao je kako su tijela u napadu u čevrtak poslije podne izgorjela do neprepoznatljivosti, ali je vozač rekao kako je riječ o dvojici japanskih slobodnih novinara. S njima je putovao i prevoditelj, ali se zasad ne zna što je s njim.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova, koje je napad potvrdilo, ali uz napomenu kako ne zna sudbin japanskih državljana, reklo je da su u pitanju poznati 61-godišnji freelancer Shinsuke Hashida i njegov 33-godišnji nećak Kotaro Ogawa.

Novinari su bili na povratku iz japanske vojne baze u gradu Samawi kad je njihovo vozilo napadnuto ručnim raketnim bacačima nedaleko od grada Mahmudiyje, 30 kilometara južno od Bagdada, izjavio je glasnogovornik japanskih snaga u Iraku.

Napad neće imati "većeg utjecaja" na japanski kontingent od 550 vojnika, koji pomaže u obnovi Iraka, rekao je glavni savjetnik japanske vlade Hiroyuki Hosoda.

"U blizini Bagdada mnogo je mjesta gdje je sigurnost loša, ali to ni izbliza nije tako u Samawi, gdje su smješteni japanski vojnici. Zato smatram kako ovaj incident neće imati većeg utjecaja na vojni kontigent", rekao je Hosoda.

Pročitajte više