Nestašica domaćeg krumpira, nema ga u nekim dućanima. Slijedi poskupljenje?

Foto: Shutterstock

Sve je veći problem s krumpirom. Na policama u trgovinama ponuda nije osobito dobra. Zbog velikih kiša, berba domaćeg krumpira kasni, a zbog lanjske suše u Europi, smanjena je ponuda uvoznog. Naravno, i rat u Ukrajini i rast cijena repromaterijala dodatno su poremetili tržište. 

U Međimurju se proizvodi većina hrvatskog krumpira. Glavnina ovogodišnjeg uroda počet će se vaditi tek krajem mjeseca, malo kasnije nego inače. I kupci i proizvođači već znaju što je uzrok. Vremenske su neprilike na muke stavile i proizvođače i kupce i trgovce.

"Nestašica jest, neka lagana. Neki centri imaju, neki nemaju, snalaze se. Sve je to uzrok prošlogodišnje suše i smanjivanja uroda krumpira do 60 posto", ocijenio je Damir Mesarić iz Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Naime, u svibnju uvijek ima problema s opskrbom, zbog prelaska sa starog prošlogodišnjeg na novi mladi krumpir, kažu otkupljivači i uvoznici. Lanjska je suša smanjila urod ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim europskim zemljama. 

"Sad je najkritičnija faza"

"To je rezultiralo većim pritiskom i u nabavi na egipatski krumpir, koji većinom dolazi za naše tržište i tržište Europe u luke Kopar i Rijeku, i zbog vremenskih uvjeta brodovi su više pristajali u luku", rekao je Antun Segečić, izvršni direktor Sektora nabave svježeg voća i povrća Enna Fruita. 

Lani suša, sada kiša. Ipak, međimurski se proizvođači, kažu, nadaju dobrom ovogodišnjem urodu. "Doživjeli smo neke štete, imamo štete, sad je najkritičnija faza. Borimo se s bolestima, moramo to dobro odraditi i ja mislim da ako vrijeme dalje bude ovako dobro, bit će i dobri prinosi", predviđa Mesarić. 

Unatoč svemu, tržište krumpira trebalo bi se uskoro normalizirati. "S pojavom domaće robe, prvo iz Istre, a potom iz Međimurja, ako kiše ne bude dalje prouzročila neke daljnje probleme, očekujemo da će se stabilizirati dobava", složio se Segečić. Cijenu krumpira, naravno, diktirat će tržište, pa nema sumnje da će ta inače jeftina i omiljena namirnica na hrvatskim stolovima biti skuplja nego lani. 

"Cijena krumpira ne bi trebala previše oscilirati"

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, osvrnuo se na HRT-u na situaciju s krumpirom za koju kaže da nije dramatična. "To je posljedica prošlogodišnje suše ne samo u Hrvatskoj nego i u okolnim zemljama i sad se stvorio jedan međudžep od mjesec dana. Za 15-ak dana nam dolaze i svježi mladi krumpir iz Istre, nakon čega kreće varaždinsko i međimursko područje", kaže. 

Jakopović tvrdi kako cijena krumpira ne bi trebala previše oscilirati. "Ovo je sigurno posljedica klimatskih promjena. Vidimo i što se događa u Europi. Imamo poplave u Italiji. Imamo sušu izuzetnu na jugu Španjolske i Portugala. Klimatske promjene su tu i svakim nam danom sve više govore da trebamo ulagati u modernizaciju, zaštitu, mreže, zatvorene sustave gdje god je to moguće, u osiguranje usjeva i koristiti najnovija znanja i tehnologije.

Potrebno je povezivanje sa strukom i što više raditi na svojoj samodostatnosti da nam se ne bi dogodili uzleti i padovi koji u konačnici samo utječu na krajnji proizvod i na sitne špekulante koji koriste tu mogućnost", zaključio je Jakopović. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više