U Nepalu uhićena "reinkarnacija Bude". Silovao je svoju sljedbenicu?

Foto: Profimedia

Kontroverzni duhovni vođa, za kojeg sljedbenici vjeruju da je reinkarnacija Bude, uhićen je u Nepalu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Ram Bahadur Bomjan, poznat kao Dječak Buda, uhićen je u utorak navečer dok je bježao zbog optužbi za seksualno iskorištavanje maloljetnice, stoji u priopćenju policije. 

Vlasti su 2020. izdale nalog za njegovo uhićenje zbog seksualnog zlostavljanja maloljetne djevojke, koja je navodno bila redovnica u njegovom ašramu na području Bare, južno od glavnog grada Kathmandua, piše CNN.

Policija je nakon dojave pratila 34-godišnjaka do predgrađa Kathmandua i uhitila ga dok je pokušavao pobjeći, dodaje se u priopćenju. Službenici su u njegovom domu zaplijenili više od desetak mobilnih telefona, pet prijenosnih računala i tableta te više od 200.000 dolara u nepalskoj i stranoj valuti. 

Dječak Buda 

Bomjan se 2005., u dobi od 15 godina, povukao u džunglu kako bi se 10 mjeseci posvetio molitvi, izvijestili su tada lokalni mediji. Njegovi sljedbenici su jednom prilikom naveli da u tom periodu nije jeo, pio vodu ni spavao. 

Ove tvrdnje nisu nikad službeno potvrđene, no to nije spriječilo da se oko njega razvije svojevrstan kult, u kojem su ga sljedbenici doživljavali kao reinkarnaciju Siddharthe Gautame. Gautama je rođen u Nepalu prije oko 2500 godina, a kasnije je postao poznat kao Buda, što na sanskrtu znači "prosvijetljeni" ili "probuđeni". 

Tisuće ljudi iz cijele zemlje i susjedne Indije putovale su da ga vide dok je bio u džungli. Bomjan je počeo propovijedati oko dvije godine kasnije te je sa svojim sljedbenicima oko Nepala postavio mrežu ašrama posvećenih svom učenju. 

Niz skandala 

No zadnjih godina njegovu je sljedbu potresao niz skandala. 2019. policija je pretresla njegov ašram prilikom istrage nestanka četvero njegovih sljedbenika. Vlasti su jučer navele da je istraga o tim slučajevima i dalje u tijeku. 

2018. jedna ga je redovnica javno optužila da ju je silovao u ašramu dok je bila maloljetna. U to je vrijeme organizacija koja upravlja Bomjanovim ašramima zanijekala te optužbe. 

Pročitajte više