U Nepalu završila sezona uspona na Everest. Osam osoba je poginulo

Foto: Profimedia

Sezona uspona na Everest, obilježena s više rekorda, ali i osmero mrtvih, završila je danas u Nepalu, objavili su ministarstvo turizma i kompanije koje organiziraju ekspedicije.

Više od 600 alpinista i vodiča uspjelo se ove sezone, koja traje u travnju i svibnju, popeti na Everest, objavio je Rakesh Gurung iz nepalskog ministarstva turizma. Točni brojevi još moraju biti provjereni.

"Ekipe su pospremile opremu i uspon je trenutno zatvoren", rekao je Gurung za agenciju AFP. "Sezona je završila".

Prošle godine je poginulo 18 ljudi

Broj od osmero mrtvih niži je od 2023. kada ih je bilo 18. Među ovogodišnjih žrtvama su dva alpinista iz Mongolije, te po jedan iz Kenije, Nepala i Indije. Jedan Britanac i dva nepalska vodiča su nestali i pretpostavlja se da su mrtvi.

Nepalska alpinistica Phunjo Lama postavila je rekord u brizini uspona za žene, od 14 sati i 31 minute. Drugi rekord postavio je nepalski penjač i vodič Kami Rita Sherpa (54) koji je dosegnuo vrh trideseti put. Prvi put se popeo 1994., prije točno 30 godina.

"Toliko planinara stvara ime i reputaciju penjući se na naše planine," rekla je Purnima Shrestha, također nositeljica ženskog rekorda nakon što se na vrh popela tri puta u jednoj sezoni.

"Dobro je da mi Nepalci postavljamo rekorde u vlastitoj domovini", naglašava ona.

"Bila je dobra sezona"

Britanac Kenton Cool popeo se na vrh 18. put, oborivši rekord u ukupnom broju uspona jednog penjača koji nije Nepalac. Poljak Piotr Jerzy Krzyzowski prvi se popeo i na Lhotse i na Everest bez kisika.

"Bilo je puno uspjeha za sve i bila je to dobra sezona", rekao je planinski vodič Tsering Pemba Sherpa, koji je 11. put stigao na vrh Everesta.

Suha zima povećala je rizik stvorivši šire pukotine u ledenjacima i povećavajući rizik od odrona kamenja, naglasio je.

Gužve kada je lijepo vrijeme

Penjači su podijelili slike na kojima se vidi veliki broj ljudi koji čekaju u redu u završnoj fazi uspona, u "zoni smrti" gdje nedostatak kisika povećava rizik od visinske bolesti. Po vodiču Vinayaku Malli, kratki meteorološki prozori koji omogućavaju uspon pojašnjavaju gužve.

"Alpinisti ciljaju vrh kada je lijepo vrijeme. To je uzrok gužve", rekao je.

Pročitajte više