U New Yorku se održava konferencija o 15 godina Daytona, sudjeluje i Josipović

FONDACIJA američkog predsjednika Billa Clintona organizirala je konferenciju pod nazivom Amerika na raskrižju: Daytonski sporazum i početak diplomacije 21. stoljeća posvećenu 15. godišnjici Daytonskog sporazuma.

Na konferenciji sudjeluje oko 400 sudionika, a među njima su i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, zamjenik američke državne tajnice James Steinberg, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, bivši američki ambasador u Hrvatskoj Peter Galbraith, bivši vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu Wesley Clark, nekadašnji savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Sandy Berger i drugi američki diplomati koji su aktivno oblikovali američku politiku prema nekadašnjoj SFRJ i jugoistoku Europe.

Konferencija će imati dva panela. Prvome je naziv isti kao i konferenciji, dok je drugi nazvan Petnaest godina poslije: ohrabrivanje ekonomskog razvitka i integracije s Europom.

Daytonski sporazum naišao na brojne kritike

Podsjećamo, Daytonski sporazum je parafiran u studenom 1995. godine u vojnoj bazi Wright Patterson kod američkog grada Daytona, a svečano potpisan 14. prosinca iste godine u Parizu. Njime je nakon višetjednih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje SAD-a, završen rat u Bosni i Hercegovini.

Premda je doveo do završetka rata, Daytonski sporazum je u 15 godina naišao na brojne kritike, najviše od strane neameričkih političara i diplomata. Najsvježija je ona bivše glasnogovornice Haškog tužiteljstva Florence Hartmann koja je povodom nedavne smrti Richarda Holbrookea, posebnog izaslanika Billa Clintona i diplomata prozvanog "arhitektom Daytona", za slovensko Delo komentirala neuspjeh sporazuma orkestriranog od strane SAD-a rekavši da je "donio mir, ali i legitimnost Republici Srpskoj, koja je nastala na etničkom čišćenju".

"Daytonski sporazum ne funkcionira. On nije doista završio rat, nego je izazvao zamrznuti konflikt. Daytonski sporazum se ionako primjenjivao presporo i neodgovarajuće, a značio je i poraz etike i pravednosti. Posljedice se još osjećaju", rekla je u prosincu prošle godine.

Pročitajte više