U Nigeriji oteta dva Hrvata i Crnogorac iz Kotora

MINISTARSTVO vanjskih poslova (MVPEI) potvrdilo je u ponedjeljak identitet trojice naftnih radnika otetih u Nigeriji. Oteti su Mate Luša iz Brodarice i Renato Garma iz Krapnja, te Crnogorac Milan Smolović iz Kotora.

Jedan od dvojice Hrvata je 1950., a drugi 1973. godište, ali u MVPEI nisu sa sigurnošću mogli reći kojeg je godišta Garma, a kojeg Luša.

Naoružani otmičari oteli su trojicu radnika zaposlenih na naftnom postrojenju u nigerijskoj luci Port Harcourt.

Sva trojica rade za tvrtku Hydrodive Ltd., kooperanta tvrtke Hyunday, registriranu u Lagosu. Oteti Hrvati u Nigeriju su otišli posredstvom tvrtke Mariner iz Trogira.

Trojica radnika oteta su za vrijeme dok su se nalazili u kafiću izvan baze u kojoj su smješteni. Naoružani militanti upali su u kafić te su radnike odvezli u nepoznatom smjeru.

"Otmičari još uvijek nisu izrekli uvjete, no očekujemo da se radi o otkupnini, za koju još ne znamo niti kolika bi mogla biti niti kada će otmičari kontaktirati naftnu kompaniju", rekao je Vinko Ljubičić, pomoćnik ministrice, te naglasio da su obitelji otetih već obaviještene.

Ljubičić je također rekao da nema podataka o tome koliko Hrvata radi u Nigeriji, pošto tamo odlaze posredstvom različitih hrvatskih i inozemnih agencija.

"Ali," tvrdi on, "podaci o tome da je Nigerija rizična zemlja, te da ondje postoji opasnost od napada militanata, kao i otmica, svaki državljanin Republike Hrvatske može pročitati na stranicama MVPEI-ja", izjavio je Ljubičić, te nastavio da pretpostavlja da su zbog takvih događanja u Nigeriji, oteti Garma i Luša vjerojatno imali u svojim ugovorima o radu riješeno i pitanje otmice, te da će im biti isplaćena naknada.

Lokalna policija u ponedjeljak prijepodne nije imala informacija o otmici.

Otmica se dogodila u nedjelju navečer, doznaje se od sigurnosnih snaga zaduženih za sigurnost radnika koji rade na nigerijskim naftnim postrojenjima.

Njihovom otmicom ukupan broj radnika otetih od strane raznih pobunjeničkih skupina koje djeluju na području delte Nigera popeo se na 9. Područje je inače poznato po bogatim naftnim izvorima.

Reuters javlja kako su jedan američki inženjer i njegov vozač Nigerijac u subotu pušteni na slobodu, ne navodeći ostale detalje o jučerašnjem događaju.

Otmice stranih državljana na području Port Harcourta od početka godine događaju se gotovo svakog tjedna, a analitičari navode kako događaji imaju veze s rastućim političkim tenzijama vezanim uz nadolazeće izbore u Nigeriji.

Prošlog mjeseca naoružani otmičari na istom su području oteli 26 filipinskim mornara koji su radili za naftnu kompaniju Shell. Filipinci su oslobođeni (na slici dolje) nakon pregovora s otmičarima, a filipinska predsjednica Arroyo nakon toga je naložila privremenu zabranu odlaska filipinskih naftaša na rad u Nigeriju.

Otmičarske skupine sastavljene su od raznih separatističkih grupa koje se zauzimaju za političke ciljeve i kriminalnih bandi koje se na otmice odlučuju potaknuti lakom i brzom zaradom od otkupnine za otete radnike.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više