U Njemačkoj nakon orkanske oluje najmanje sedam mrtvih, otežan promet, uništene kuće

Foto: Hina

POSLJEDICE orkana Xavier, koji je jučer prošao preko sjevernog dijela Njemačke, osjećaju se i danas, i to najviše u željezničkom prometu, priopćio je Deutsche Bahn.

>> Sjever Njemačke pod orkanskim naletima vjetra, sedam mrtvih: "Ne izlazite iz kuća!"

"Nažalost, postoje još mnoge smetnje u prometu jer nismo uspjeli popraviti sve električne vodove i očistiti pruge", rekao je glasnogovornik Deutsche Bahna (Njemačkih željeznica).

Promet otežan i dalje

Promet je posebice otežan na sjeveru Njemačke, ali se odražava i na ostatak zemlje.

Mnogi putnici su noć proveli u hotelima ili u vlakovima koje je željeznica postavila na blokirane kolosijeke.

Poginulo najmanje sedam osoba

Polje niskog tlaka "Xavier" uzrokovalo je orkanske nalete vjetra u kojima je poginulo najmanje sedam osoba, uglavnom u prometnim nesrećama koje su uzrokovale grane ili stabla koja je vjetar čupao, a padala su na prometnice ili automobile.

U poznatom Berlinskom zoološkom vrtu od padajućih grana poginulo je 18 flaminga, koji se nisu dali smjestiti u svoje nastambe.

Vatrogasci na sjeveru Njemačke i tijekom današnjeg dana očekuju brojne intervencije zbog poplavljenih podruma ili oštećenih krovova.


Stručnjaci tvrde kako je oluja uobičajena za ovo doba godine

Stručnjak za klimu s Helmholtz centra za oceanska istraživanja u Kielu smatra da niskotlačno polje "Xavier" nema nikakve veze s klimatskim promjenama.

"Xavier ima veze s velikim razlikama u tlaku nad sjevernim Atlantikom i uobičajen je za ovo doba godine", rekao je Mojib Latif.

On je istodobno spomenuo da su, povezano s klimatskim promjenama, u Europi posljednjih godina sve češće žestoke lokalne oluje i tornada. 

Pročitajte više