U Njemačkoj otkriven velik lanac prevara. Uhitili ljude u Srbiji, BiH, na Kosovu...

Ilustracija: EPA

Vlasti u Njemačkoj, uz pomoć Europola, razbile su dosad najveći lanac prevara preko pozivnih centara u zemljama zapadnog Balkana i Libanonu, objavljeno je danas. "Istražni organi u Baden-Wuerttembergu uspjeli su razotkriti najveći slučaj prevara preko pozivnih centara u Europi", rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Thomas Strobl.

Prema njegovim informacijama, njemački istražni organi su, uz pomoć Europola i lokalnih snaga policije, 18. travnja izvršili pretrese u dvanaest pozivnih centara u Srbiji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Libanonu i pritom uhitili 20 osoba. Jedan od pozivnih centara nalazio se u Novom Pazaru u Srbiji.

Raznim metodama iznuđivali novac

Kako je priopćeno, djelatnici pozivnih centara nazivali su osobe u Njemačkoj predstavljajući se kao članovi rodbine, pripadnici državnih službi ili financijskih centara i od žrtava raznim metodama iznuđivali novac. Kriminalci su od žrtava tražili novac pod izlikom da bi nekog člana rodbine izvukli iz neprilika ili su prijetili kaznama zbog navodnih prekršaja koje su žrtve počinile.

Prevare su otkrivene nakon što je djelatniku jedne banke upalo u oči da klijent želi transferirati 100.000 eura na nepoznat račun u inozemstvu. Istražitelji su od prosinca zabilježili preko milijun poziva, a do prevare je došlo u 6000 slučajeva, pri čemu je počinjena šteta od preko 10 milijuna eura.

"Ova kaznena djela su posebice podla i nemilosrdna jer se poigravaju strahovima i neprilikama ljudi", rekao je Strobl i najavio da će vlasti protiv počinitelja koristiti "sva sredstva" koje stoje na raspolaganju pravnoj državi. U Njemačkoj se redovito otkrivaju slučajevi prevara preko telefona, pri čemu su žrtve najčešće starije osobe ili osobe migrantskog porijekla.

Pročitajte više