U Njemačkoj počelo suđenje "Građanima Reicha". Optuženi su za zavjeru

Foto: EPA

Na sudu u Frankfurtu na Majni danas je počelo suđenje vođama tzv. Građana Reicha optuženima za zavjeru s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka Njemačke i članstvo u terorističkoj organizaciji.  

Među devetero optuženih je Heinrich XIII. Prinz Reuss, poduzetnik iz Frankfurta koji je trebao biti predsjednik planiranog „Reicha“ i bivša sutkinja i parlamentarna zastupnica desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Birgit Malsack-Winkelmann.

Reuss se smatra glavnim financijerom grupe koja je krajem 2022. uhićena zbog planiranja državnog udara. Tijekom istrage je utvrđeno da je zavjerenički ugovor potpisalo 136 osoba.

Planirali zavjeru i svrgavanje vlasti

Proces grupi je podijeljen na tri suđenja od kojih je prvo počelo u Stuttgartu krajem travnja, drugo u utorak u Frankfurtu, a treće bi trebalo početi u lipnju u Münchenu.

„Tijekom pripreme planova za tzv. Dan X, tj. dan kada je trebala početi oružana pobuna protiv Njemačke, brojni pripadnici skupine su se dodatno radikalizirali“, rekao je državni odvjetnik Tobias Engelstetter.

Konkretni planovi za svrgavanje vlasti u Njemačkoj uključivali su uklanjanje državnih dužnosnika na lokalnim i na razinama saveznih pokrajina.

Grupa je pokušavala ostvariti kontakte sa stranim vladama u svrhu „oslobađanja Njemačke“, između ostalog s ruskom vladom koja međutim, kako je pokazala istraga, nikada nije reagirala na upite "Građana Reicha" koji su išli preko diplomatskih krugova u Berlinu.

Odvjetnik Prinza Reussa je negirao članstvo njegova klijenta u terorističkoj organizaciji i vođenje skupine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.