U Njemačkoj počinje deaktivacija bombe iz Drugog svjetskog rata: Evakuirano 45.000 ljudi

U NJEMAČKOM gradu Koblenzu danas u 15 sati pirotehičari počinju s deaktivacijom bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata zbog koje je evakuirano 45.000 stanovnika.

Bomba teška 1800 kilograma pronađena je kako leži u rijeci Rajni, nakon što je njen vodostaj pao zbog jesenskih suša. Pirotehničari su odmah oglasili alarm, jer će deaktivacija ove bombe biti pravi izazov.

Naime, bomba sadrži ogromnu količinu eksploziva, a nekih 40 centimetara nalazilo se pod vodom ili u blatu zbog čega je bilo nemoguće doći do detonatora. Osim toga, kraj ove bombe koju ispustio RAF, pronađena je još jedan manja američka bomba zbog koje se sumnja da ih u blizini ima još.

Bomba je okružena stotinama vreća s pijeskom, a danas ujutro je ispumpana preostala voda s toga područja kako bi se omogućio pristup bombi. Manja američka bomba deaktivirat će se u isto vrijeme.

Radi se o najvećoj evakuaciji građana Koblenza još od Drugog svjetskog rata. Evakuirani stanovnici privremeno su smješteni u škole i dvorane u udaljenim dijelovima grada.

Pročitajte više