U Njemačkoj počinje jedan od najvećih sudskih postupaka teoretičarima zavjera

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Jedan od najvećih sudskih postupaka u povijesti Njemačke trebao bi započeti u ponedjeljak prvim od tri suđenja skupini desničarskih teoretičara zavjere koji su planirali nasilno svrgnuti parlament, piše Guardian.

Vođa 26 osumnjičenih je bivši vojnik, astrolog i antivakser Henrich XIII Princ Reuss (72).

Istražitelji su iz logističkih i sigurnosnih razloga 27 osumnjičenih razdvojili u tri skupine. U ponedjeljak počinje suđenje tzv. vojnom krilu, a Reuss i još osam članova skupine će pred suca u Frankfurtu stati 21. svibnja.

Antisemitski poduzetnik Princ Reuss osnovao je skupinu sa željom da nasilno eliminira državni poredak. Prema njihovom planu, on je trebao biti proglašen privremenim šefom nove njemačke države.

Skupina je, prema navodima tužiteljstva, planirala naoružana ući u Reichstag u Berlinu i uhititi članove Bundestaga, njemačkog parlamenta. Cilj im je bio državni poredak zamijeniti vlastitom vladom. Planove su razrađivali od kolovoza 2021. godine do prosinca 2022., kada su otkriveni u protuterorističkoj raciji u kojoj su sudjelovale tisuće policajaca i tada pretražile 150 imanja u Njemačkoj i inozemstvu. 

Pročitajte više