U Njemačkoj pokrajini najveći štrajk djelatnika u javnim službama

U SAVEZNOJ pokrajini Baden-Wuertenberg u ponedjeljak je započeo najveći štrajk djelatnika u javni službama u posljednjih 15 godina.

Sindikat djelatnika u javnim službama Verdi očekuje da će se veći dio od 220.000 uposlenih odazvati pozivu na obustavu rada. U glavnom gradu Baden-Wuertenberga Stuttgartu u ponedjeljak nije bio odvezen kućni otpad, a zatvoreni su ostali vrtići, uredi gradske uprave i ostalih javnih ustanova.

Osim u Stuttgartu, radnici su obustavili rad i u ostalim gradovima pokrajine poput Ulma, Karlsruhea, Mannheima i Freiburga.

Verdi ovom akcijom državne vlasti želi prisiliti na odustajanje od ponovnog uvođenja 40-osatnog radnog tjedna te traži ostanak pri trenutnoj satnici od 38,5 sati tjedno.

Predsjednik Verdija Frank Bsirske optužuje savezne vlasti da uvođenjem produljenog radnog tjedna ugrožavaju nova radna mjesta.

"Teško je objasniti kako uz pet milijuna nezaposlenih država uvođenjem produljenog radnog vremena uništava nova radna mjesta", smatra Bsirske.

Predstavnik vlasti u najavljenim pregovorima, ministar financija Baden-Wuertenberga Gerhard Startthaus (Kršćansko demokratska unija CDU) se zalaže za fleksibilna rješenja duljine radnog vremena. Prema tom prijedlogu bi duljina radnog vremena ovisila o vrsti posla i starosti uposlenika.

Sindikat Verdi računa s dugotrajnim tarifnim sukobom.

Pročitajte više