Bivši njemački nogometaš postao dvostruki tajni agent, špijunirao je za Rusiju

Ilustracija: EPA

CARSTEN L. uhićen je u prosincu 2022. u Njemačkoj pod optužbom za izdaju. Daily Telegraph sada je objavio njegov identitet.

Radi se o Carstenu Linkeu, bivšem nogometašu koji je igrao za nekoliko momčadi u Bundesligi, uključujući Hannover 96, a kasnije je trenirao juniorsku nogometnu momčad u Weilheimu u Bavarskoj.

U isto vrijeme je bio i tajni agent koji je radio za njemačku Saveznu obavještajnu službu (BND). Tijekom tjedna, kad je putovao u Berlin, svojim susjedima bi govorio da je vojnik i da ide "u misiju".

Prosljeđivao podatke o Ukrajini

U prosincu su Linkeova putovanja iznenada prekinuta kada ga je uhitila njemačka policija. Optužen je za prosljeđivanje povjerljivih obavještajnih podataka Moskvi, uključujući informacije o Ukrajini, izvijestio je Der Spiegel nakon Linkeova uhićenja.

Navodno je Carsten Linke unaprijeđen nedugo prije uhićenja, što mu je omogućilo dodatni pristup povjerljivim informacijama.

Njemački biznismen priznao

Prema Daily Telegraphu, Linke je proslijedio tajne obavještajne podatke nekolicini ljudi, uključujući njemačkog biznismena rođenog u Rusiji, Arthura E., koji je zauzvrat proslijedio informacije Federalnoj sigurnosnoj službi Ruske Federacije (FSB).

Arthur E., koji u ovom slučaju ima status krunskog svjedoka, posvjedočio je da je za svoje usluge bio plaćen. BND istražuje je li Carsten Linke djelovao sam ili je uspio izgraditi mrežu doušnika. Njegovi poznanici kažu da je prije znao izbivati mjesecima.

Pročitajte više

 

Pročitajte više