U Njemačkoj uhićen neonacist koji je prije 32 godine zapalio smještaj za izbjeglice

Ilustracija: Shutterstock

Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu uhitilo je danas bivšeg predvodnika neonacističke scene u gradu Saarlouisu zbog podmetanja požara u smještaj za izbjeglice prije 32 godine u tom gradu.

"Uhićeni Peter S. zastupa ideologiju koja se povodi za nacionalsocijalističkim i rasističkim uvjerenjima. Državno odvjetništvo ga tereti da je u noći s 18. na 19. rujna 1991. s prvooptuženim Peterom S. u gostionici u Saarlouisu komentirao kako bi se napadi na azilantske smještaje koji su u to vrijeme bili učestali na istoku Njemačke, trebali izvesti i na zapadu zemlje", stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva.

U Njemačkoj se optuženici identificiraju prvim slovom prezimena.

U požaru poginuo čovjek iz Gane, ljudi iskakali kroz prozore da se spase

Nedugo nakon toga Peter S. otišao je do smještaja za azilante i podmetnuo požar u kojem je poginuo jedan državljanin Gane te ozlijeđeno više osoba, a 20 osoba se spasilo djelomice iskačući kroz prozore.

Danas uhićenom Peteru St., koji je početkom devedesetih bio jedna od vodećih osoba neonacističke scene u Saarlouisu, na teret se stavlja sudioništvo u ubojstvu i pokušaju ubojstva 20 osoba. Peter St. se u procesu protiv prvooptuženog pojavljivao kao svjedok, ali je do sada odbacivao davati izjave o tomu što je prethodilo samom činu podmetanja požara.

Vlasti su tek 2020. nakon novih indicija ponovno pokrenule istragu koja je dovela do uhićenja danas 51-godišnjeg prvooptuženog kojemu se sudi od jeseni prošle godine.

Pročitajte više