U Njemačkoj uhićena dva Rusa. Planirali su sabotažu vojnih objekata

Ilustracija: EPA

Dvije osobe, koje osim njemačkog imaju i ruskog državljanstvo, uhićene su u Njemačkoj zbog navodnog planiranja sabotaže vojnih objekata, uključujući američke, radi potkopavanja vojne podrške za Ukrajinu, rekli su danas njemački tužitelji. Vlasti su pretražile domove i radna mjesta dvojice osumnjičenih, koje se optužuje da rade za stranu tajnu službu, stoji u priopćenju ureda tužitelja.

Jedan od osumnjičenih, identificiran kao Dieter S., od listopada 2023. raspravlja o mogućim urotama s osobom povezanom s ruskom tajnom službom, ističe se u priopćenju. Dieter S. je pripremao bombaške napade i podmetanje požara u vojnim objektima, uključujući one kojima upravljaju američke snage, dodaje se u priopćenju.

Rusko veleposlanstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom

Prema časopisu Spiegel, jedan od objekata je vojna baza Grafenwoehr u južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj, gdje se ukrajinske vojnike obučava kako bi znali upravljati američkim tenkovima Abrams. Rusko veleposlanstvo u Berlinu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

"Namjera postupaka je bila potkopati vojnu podršku koju Njemačka pruža Ukrajini protiv ruske vojne agresije", stoji u priopćenju njemačkih tužitelja.

Pročitajte više