U Njemačkoj uhićeno 10 ljudi. Za velik novac strancima nabavljali boravišne dozvole

Ilustracija: EPA

Diljem Njemačke je danas u akciji policije uhićeno deset osoba pod sumnjom da su za velike svote novca bogatim strancima iz Kine i arapskih zemalja pribavljali boravišne dozvole u Njemačkoj.

"Glavni osumnjičenici su dva pravnika iz Koelna, a istraga se vodi protiv 38 mogućih članova krijumčarske bande te protiv 147 ostalih osoba koje su bile uključene u sustavno krijumčarenje ljudi", stoji u priopćenju policijske uprave grada Sankt Augustine, pored Koelna, koja vodi akciju.

Uzimali na desetke tisuća eura

Osumnjičene se tereti da su za veće svote novca ,u iznosu između 30 i 350 tisuća eura, dovodili strane državljane u Njemačku i pribavljali im potrebne dokumente. Osumnjičeni su osnivali fiktivna poduzeća i lažne adrese koje su služile za prijavu osoba iz inozemstva.

Dnevnik Bild javlja da su među osumnjičenima i zaposlenici nekoliko ureda za strance u regiji Porajnja koji su za novac izdavali boravišne dozvole. Jedan od njih se nalazi među uhićenima. Kako je priopćeno, tijekom racije je zaplijenjena i veća količina gotovine. Njemačka je protekle godine s 300.000 izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom zabilježila značajan porast ilegalnih ulaska u zemlju.

Pročitajte više