U Njemačkoj velikom brzinom raste desničarski ekstremizam

Foto: Profimedia

Istraživanja pokazuju da se tvrdokorna politička uvjerenja šire izvan tradicionalno desničarskih demografskih skupina. Novo izvješće njemačkog think tanka detaljno opisuje porast desničarskog ekstremizma diljem zemlje, dok su spomenici nacističkim žrtvama pod sve većim udarom vandalizma i prijetnji.

Prema Zakladi Friedrich Ebert, istraživačkom institutu lijevog centra, podaci iz ankete pokazuju da čak jedan od 12 Nijemaca sada podržava neki oblik ideologije ekstremne desnice. Ovo je ozbiljno povećanje u odnosu na znatno niže brojke zabilježene u ranijim studijama.

Kako je za Euronews objasnila istraživačica spomenute zaklade Franziska Schröter, jedna od najupečatljivijih promjena u posljednjih nekoliko godina je vidljivo širenje ekstremnih uvjerenja izvan tradicionalne njemačke generacijske podjele.

"Prihvaćanje ekstremno desničarskih stavova vidljivo je u svakoj dobnoj skupini, ovisno o tome koji fenomen promatrate. Ono što nas zabrinjava je povratak trenda", kaže Schröter i dodaje: "Nekad su mladi bili dosljedni demokrati koji su se zalagali za jednakost umjesto da budu revizionisti i nacionalisti, dok su starije dobne skupine imale više stope ekstremizma. Mislili smo da će nam demografija, globalizacija i političko obrazovanje pomoći, ali sada vidimo veće brojke među ljudima srednje dobi, a posebno mladima."

"Vidljiv zaokret mladih prema seksizmu, homofobiji..."

"Čini se da mladi sudionici ankete koji uglavnom nisu iskusili rat ili stvarnu prijetnju diktature u svojim životima, ali su pretrpjeli mnogo kriza, naginju ideji da bi više diktature, a manje demokracije moglo pomoći da se stvari smire", objasnila je Schröter i istaknula da je među mladima izražen zaokret prema seksizmu, homofobiji i transfobiji, pozicijama koje je krajnja desnica odavno prigrlila.

Izvješće je objavljeno samo nekoliko dana nakon što je policija razbila njemački ogranak Hammerskinsa, međunarodne organizacije za promoviranje nadmoći bijele rase, koja je nastala u SAD-u. Sada ju je zabranila njemačka vlada, koja je smatra ekstremističkom skupinom koja ilegalno širi "rasnu teoriju utemeljenu na nacističkoj ideologiji".

Porast desnog ekstremizma osjeća se u raznim regijama Njemačke i u raznim područjima života. Politički kandidati krajnje desnice, posebno oni koji predstavljaju Alternativu za Njemačku (Alternative für Deutschland), imaju dobre rezultate u anketama, a postoji i ozbiljna zabrinutost oko radikaliziranih pripadnika oružanih snaga i policije.

Kao i u mnogim drugim zemljama, pandemija covida-19 dovela je do toga da se velik broj Nijemaca počeo zanimati za radikalne, rasističke i ponekad nasilne teorije zavjere, od kojih se neke slažu oko ideje da državu, pa i svijet preuzimaju tajnoviti židovski utjecaji.

Porast nacističkih grafita

Uzbunu dižu i oni koji su zaduženi za očuvanje spomenika Holokaustu. Glasnogovornik Zaklade hamburških memorijalnih objekata i obrazovnih centara koji obilježavaju žrtve nacističkih zločina, koja je odgovorna za Memorijalni centar koncentracijskog logora Neuengamme i nekoliko drugih mjesta sjećanja, rekao je za Euronews da osoblje 2022. i 2023. bilježi porast vandalizma, posebice s naljepnicama i grafitima s nacističkom tematikom.

U svibnju 2023. policijski službenici odveli su danskog posjetitelja s tetovažom željeznog križa i SS runa iz Neuengammea. U nedavnim incidentima poznati desničarski ekstremisti pokušavali su ondje snimati. Direktor Zaklade Oliver von Wrochem, koji je također glasnogovornik Radne skupine memorijalnih mjesta koncentracijskih logora u Njemačkoj, rekao je da ovi i drugi događaji pokazuju uznemirujući trend u njemačkom društvu.

"Mi i ostali memorijalni centri koncentracijskih logora u Njemačkoj sa zabrinutošću primjećujemo da se društveni konsenzus o kulturi sjećanja sve više dovodi u pitanje i postaje krhak zbog normalizacije desničarskog diskursa. To znači da važna moralna ograda u našoj demokraciji pada.

Za Zakladu hamburških spomenika i obrazovnih centara koji obilježavaju žrtve nacističkih zločina to znači da ćemo se još snažnije pozicionirati u svom radu protiv aktualnog antisemitizma, antiromskih osjećaja, rasizma i mizantropije u bilo kojem obliku", rekao je Von Wrochem.

Pročitajte više

 

Pročitajte više