U normalnoj zemlji vijest bi bila da liječnica ima plaću samo 39.000 kuna

IMA jedan vic, pristigao iz zapadnih zemlja, koji otprilike ide: Dovede liječnik svoj auto na servis. Serviser stavi auto na test, vidi da jedan klip nema kompresiju, rastavi auto, zamijeni klip, sve sklopi, isproba i dan kasnije liječniku objašnjava što je radio: "I tako, ugradim ja novi klip, složim, isprobam… Nego, sada mi recite pošteno - zašto moja satnica vrijedi puno manje od vaše? Zar se ne bavimo obojica sličnim poslom?" Liječnik ga pogleda pa upre prstom u stari klip koji je mehaničar držao u ruci i kaže: "Da, bavimo se sličnim poslom. Ali ima jedna razlika. Ja moram zamijeniti taj klip dok motor radi!"

Zavist prema liječnici koja doslovno spava na radnom mjestu

No, u Hrvatskoj je malo drugačije. Ovdje je, eto, do cijelog skandala i mnogih zavidnih pogleda dovela činjenica da je pulska neonatologinja Mirna Milevoj Ražem za odrađenih 316 sati na mjesec (što znači da doslovno spava na radnom mjestu) dobila 39.000 kuna. Najjednostavnija matematika govori da je gospođa radila za neto 123 kune i 42 lipe po satu, što je pola satnice automehaničara (200 - 250 kuna) ili pola cijene godišnjeg pregleda klima-uređaja koji traje 20 minuta.

Dakle, ako bi nešto trebalo biti vijest - onda je to činjenica da osoba koja je završila dugački studij medicine, pa stažirala, pa polagala stručni ispit, pa specijalizirala pedijatriju, pa onda radila na subspecijalizaciji iz neonatologije (bavljenje tek rođenom djecom, a posebno prerano rođenom djecom), jedne od najtežih subspecijalizacija koje postoje, radi za tako mali novac! To se plaća 123 kune i 42 lipe po satu u ovoj zemlji? Spašavanje života najosjetljivijih?

Kao, puno je to sati? A što je trebala gospođa liječnica, ako već nema drugog liječnika, a nema? Nakon smjene poput kakvog šalterskog službenika zalupiti šalter i otići kući? Nastaviti se baviti prijevremeno rođenim ili bolesnim djetetom naredni dan? Nije to isto što i ostaviti spis za sutra! A drugog liječnika te specijalizacije nemaju - bez toga mogu uredno zatvoriti rodilište.

Ako mislite da je to velika plaća spram vaše - dogovorite sa svojim poslodavcem višu

Mislite da je to prevelika plaća u odnosu na vašu? Iskreno, vaš problem, dogovorite se s poslodavcem za višu. Mislite da je to velika plaća u odnosu na vašu mirovinu? Pa zaposlite se, nitko vam ne brani rad iz mirovine. I gospođa radi iz mirovine. 

Posebno su smiješna pitanja bi li gospoda radila za manje. Ne bi. Zašto bi? Pošteno je taj novac zaradila. To što država ne planira ništa, pa ni broj specijalista, nije njen problem. To što je država u Uljanik u toj istoj Puli utukla toliko da bi mogla imati najbolje američke liječnike, isto je problem same države.

Hrvatskoj nedostaje liječnika nekih specijalnosti i to se zna već godinama. Dodatno, ulaskom u EU neki liječnici odlaze i to je njihovo pravo - kada odrade ugovore za svoje specijalizacije, sasvim su slobodni tražiti posao na zajedničkom tržištu kao i svi drugi. Ova liječnica s ovoliko sati samo stotinjak kilometara dalje, u Italiji, bila bi plaćena dvostruko. Prima li trenutno više od predsjednice? Da, sasvim je uobičajeno u normalnoj zemlji da dobar liječnik ima veću plaću od predsjednika države. U visoku politiku se ide radi časti, ne radi novca.

Društvo koje voli uravnilovku

To što naša država gura uravnilovku, to nije problem liječnika. Sada liječnici i sestre traže neko povećanje plaća, desetak postotaka, pa je tu ljuta vlada jer, kao, puno traže. Zašto ne bi tražili? Uostalom, zašto bi liječnici kojih nedostaje morali imati isti rast plaća kao ostatak državne i javne službe? Trebali bi i država i građani naučiti da više nema uravnilovke. Nema novca? Nemojte samo vjerovati u gluposti da nema novca. Zašto ne daju otkaze polovici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i zamijene službenike računalima? Zašto ne uvedu da osoba koja traži neki pregled, a poslije ne pokupi nalaz mora platiti punu cijenu postupka? Sto je stvari na koje se baca novac i sto stvari na kojima se može uštedjeti za plaće liječnika. Samo, birači bi se tu pobunili.

Politika reforme ne želi - znaju oni dobro da se u ovom društvu najviše cijeni da svi imaju jednako i da javni sektor nitko ne smije dirati. Jer, eto, što će jadni ljudi… Osim učitelja i nastavnika, oni uredno dobivaju otkaze ako nema dovoljno djece za razred. No, drugdje, udri zapošljavati - pa, evo, imamo 313 turističkih zajednica s 229 direktora i 83 predsjednika. Bez Hrvatske turističke zajednice i bez nadležnog Ministarstva. Samo tu su tisuće ljudi! Smanjite za pola. Dajte liječnicima i sestrama. Ne znate kamo ćete sa svim nećacima partijskih načelnika? Pa ima posla, evo, nedostaje specijalista u bolnicama, nedostaje inženjera u stručnim školama, nedostaje i kadrova u sustavu znanosti.

Tuđa plaća nije vaš problem, neorganizirana država je

Cijela ova priča, koja danas puni naslovnice, govori o uhljebskoj, neradničkoj, socijalističkoj Hrvatskoj - gdje se neki čak i pitaju: "Što će njoj toliki novac?" Vidite, nije vaš problem. Žena ga pošteno zarađuje, uz vrlo malu satnicu. Bez nje bi mogli cijeli odjel zatvoriti jer nema zamjene.

U normalnoj zemlji jedini problem bi bila činjenica da se društvo dovelo do toga da nema dovoljno ljudi u bolnici. I to je legitimno političko pitanje nadležnima, konkretno političarima. Oni su tu za planiranje sustava.

A svima onima kojima se šire oči na takav novac - savjet je vrlo jednostavan. Upišite medicinu. Specijalizirajte pedijatriju. Subspecijalizirajte neonatologiju, sve to radeći u smjenama i vikendima (jer djeca se ne rađaju od 8:30 do 16:30 radnim danom). Naučite još i jezike i svijet je vaš.

I još nešto - ako ste uredno spremni dati 1000, 2000 kn za servis automobila, a mislite da bi liječnici trebali raditi za kikiriki, budućnost vam je liječenje kristalima. Oni bogatiji će si moći priuštiti i čaj. Neki i kakvog šamana. I to uopće neće biti tragično, to će biti slika društva kakvo su Hrvati sami sebi posložili svojom slobodnom voljom.

Političari kojima uredno dajete glasove svake četiri godine u nadi da će vam dati mjesto referenta na fotokopirnom stroju ili 200 kn božićnice koje će vam opet uzeti porezom (jer država nema svoj novac, osim onoga koji je uzela građanima) ionako će se liječiti izvan Hrvatske. U demokraciji svaki narod živi upravo kako zaslužuje.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

 

Pročitajte više