U Norveškoj je više od polovice prodanih auta u prošloj godini na električni pogon

Ilustracija: EPA

ELEKTRIČNI automobili pretekli su u 2020. u Norveškoj one s pogonom na fosilna goriva, a njemački Volkswagen preoteo je američkom proizvođaču Tesli poziciju glavnog proizvođača električnih automobila, pokazuje izvješće.

U Norveškoj je prošle godine prodano ukupno 141.412 novih automobila, od čega njih 76.789 isključivo na baterijski pogon.

Njihov je udio u norveškom tržištu time poskočio na 54 posto, što je Norvešku katapultiralo na sam vrh svjetske ljestvice. U 2019. iznosio je 42.4 posto, a deset godina ranije samo jedan posto, navodi Norveška federacija za cestovni promet (OFV).

Električna su vozila već ranije premašiIa polovinu prodaje u pojedinim mjesecima, ali 2020. prva je godina u kojoj je ostvaren takav rezultat.

Pred kraj godine prodaja je ubrzala i električni su automobili u prosincu dosegnuli rekordnih 66.7 posto udjela u norveškom tržištu.

Potpuno suprotan trend bilježila su dizelska vozila, čiji je tržišni udio prošle godine potonuo na samo 8.6 posto sa 75.7 posto u 2011.

Norveška želi postati prva zemlja u svijetu koja će dokončati prodaju benzinskih i dizelskih vozila do 2025. godine, a vlada podupire taj cilj njihovim izuzećem od poreznih nameta propisanih za vozila na fosilna goriva.

"Definitivno smo na dobrom putu da ostvarimo cilj za 2025. godinu"

Takva porezna politika pretvorila je norveško tržište automobila u laboratorij za kompanije koje se okušavaju u proizvodnji automobila bez motora s unutarnjim sagorijevanjem, a rezultat je sve veća popularnost novih brendova i modela vozila. 

"Definitivno smo na dobrom putu da ostvarimo cilj za 2025. godinu", izjavio je na konferenciji za novinare izvršni direktor OFV-a Oeyvind Thorsen. 

Prošla je godina donijela i veliku promjenu na čelu ljestvice najpopularnijih proizvođača, koju je zauzeo Volkswagenov brend Audi električnim sportskim terencem e-tronom i sportsbackovima. Američki Tesla i njegov Model 3 pali su na drugo mjesto.

Prodaja električnih vozila snažno će porasti i ove godine, predviđaju analitičari automobilskog sektora i distributeri, ukazujući na najavu novih modela.

"Naša je preliminarna procjena da će električni automobili u 2021. premašiti tržišni udio od 65 posto", navela je čelnica udruženja proizvođača električnih automobila Christina Bu. 

"Ako nam to pođe za rukom, cilj da se od 2025. prodaju samo automobili s nultom emisijom štetnih plinova bit će nadohvat ruke", dodala je Bu.

Pročitajte više