U Novom Sadu određen pritvor uhićenim neonacistima

ISTRAŽNI sudac novosadskog Okružnog suda Miroslav Alimpić odredio je jednomjesečni pritvor za devetoricu uhićenih neonacista, pripadnika organizacije Nacionalna fronta, osumnjičenih za kazneno djelo izazivanja vjerske, rasne i nacionalne mržnje.

Oni su uhićeni nakon što je prošle srijede skupina od 25 neonacista upala na tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu posvećenu antifašizmu. Neonacisti su fizički napali sudionike tribine i vrijeđali ih uzvicima "komunjare", "ustaške svinje", "plaćenici", "izdajice", "židovske sluge" i "idite u Ameriku".

Pripadnici neonacističke organizacije, koja nije službeno registrirana, poznati su od ranije po ispisivanju rasističkih, antisemitskih i šovinističkih grafita, među kojima su i oni "Nož, žica, Srebrenica", te "Generale, hvala ti za srpsku Srebrenicu".

Tijekom privođenja i pretresa kod nekih od članova te neonacističke skupine pronađeni su propagandni materijal, leci, brošure i knjižice, što upućuje na njihovu organiziranost. Neki su tijekom saslušanja dijelom priznali djelo koje im se stavlja na teret, izjavio je novinarima sudac Alimpić i dodao da je pritvor za devetoricu određen kako ne bi utjecali na svjedoke ili suučesnike.

Od četrnaestorice do sada uhićenih, poznato je ime samo jednoga od njih, Gorana Davidovića (30) zvanog "Firer", koji je u skupini onih kojima je određen jednomjesečni pritvor.

Pročitajte više