U operativnoj akciji "Memphis" pali krijumčari cigareta iz Hrvatske i BiH

USKOK i PU zagrebačka su proveli operativnu akciju "Memphis" tijekom koje je izvršena kriminalistička obrada nad 10 osoba iz Hrvatske i BiH koje se tereti za izbjegavanje carinskog nadzora, nedozvoljenu trgovinu i udruživanje radi počinjenja kaznenih djela. Kako je izvijestila PU zagrebačka, šest je osoba privedeno, jedna se od ranije nalazi u istražnom zatvoru zbog šverca, a za tri je raspisana tjeralica.

Tijekom kriminalističke obrade je na području PU Zagrebačke pretraženo ukupno osam stanova i obiteljskih kuća, dvije garaža koje su korištene kao skladišta za krijumčarene cigarete te 11 osobnih i teretnih vozila kojima su se krijumčari koristili. Policija je pritom pronašla i privremeno oduzela nekoliko mobitela i SIM telefonskih kartica raznih operatera, pištolj kojeg je jedan od krijumčara ilegalno posjedovao, veću količinu domaćeg i stranog novca za kojeg se pretpostavlja da je stečen krijumčarenjem te manju količinu cigareta raznih marki s nadzornim markicama Ministarstva financija RH, namijenjenih za izvoz iz Hrvatske, kao i više raznih predmeta koje su krijumčari koristili i koji upućuju na organizirano djelovanje.

Kako navodi policija, od studenog 2008. godine do lipnja 2009. godine, izvan službenih graničnih prijelaza i preko legalnih graničnih prijelaza, preko državne granice između Hrvatske i BiH je u Hrvatsku prokrijumčareno ukupno 256.470 kutija cigareta (25.647 šteka), u vrijednosti od oko četiri milijuna kuna, namijenjenih za prodaju na zagrebačkom ilegalnom tržištu. Cigarete su krijumčarenje teretnim i osobnim vozilima registriranima u Hrvatskoj i BiH.

Jučer su službenici PU zagrebačke uhitili šest krijumčara, koji će tijekom današnjeg dana biti dovedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Protiv svih 10 krijumčara je podnesena kaznena prijava.

I.M.
Foto: Arhiva (PU zagrebačka)

Pročitajte više