U Osijeku otvorena dva nova reciklažna dvorišta

Screenshot: Slavonska televizija

U IZGRADNJU i opremanje reciklažnih dvorišta Retfala i Gornji grad, otvorenih u petak u Osijeku, uloženo je oko osam milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz EU fondova, izvijestili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predstavnici osječke Gradske uprave.

U Hrvatskoj do sada izgrađeno 130 reciklažnih dvorišta

Ministar Ćorić ocijenio je kako svaki takav infrastrukturni objekt znači "jednu malu pobjedu u borbi s otpadom" te da je u Hrvatskoj u ovom trenutku izgrađeno više od 130 reciklažnih dvorišta. Izrazio je zadovoljstvo što Grad Osijek ne prepoznaje samo taj tip ulaganja nego i ulaganja u edukativne aktivnosti, koje su potpomognute od njegova Ministarstva, a taj je projekt, vrijedan 2,6 milijuna kuna, jamstvo da su Osječani sve bolje informirani o važnosti očuvanja okoliša i odvajanja otpada.

Čeka se dobivanje dozvole za još jedno reciklažno dvorište u Osijeku

Dogradonačelnik Boris Piližota istaknuo je kako Osijek s dva nova dvorišta, uz Jug 2 te mobilno reciklažno dvorište koje služi za prigradska naselja, potpuno ispunjava sve zakonske obveze za jedinice lokalne samouprave s više od sto tisuća stanovnika.

Izvijestio je kako je dobivena građevinska dozvola i čeka se raspisivanje javnog poziva mjerodavnog ministarstva kako bi se Osijek mogao prijaviti za izgradnju još jednog reciklažnog dvorišta u Donjem gradu i tako iz EU-a povući dodatni nepovratni novac.

Za ministra Ćorića kazne iz EU-a su najmanji problem

Na upit novinara hoće li vlada tražiti prolongiranje roka za razvrstavanje 50 posto otpada, koji je bio predviđen za 2020. godinu, te kakve će biti kazne iz EU-a, ministar Ćorić je odgovorio kako "kazne nisu egzaktne" te da je kažnjavanje najmanji problem, a problem je "naša svijest, koju stalno podižemo, što čine i jedinice lokalne samouprave".

"Završetak 2020. godine je rok do kojega bismo trebali imati 50 posto odvajanja otpada, to smo u jednom razdoblju preuzeli našu obvezu, a iako se jedno vrijeme na tome nije puno radilo, naše aktivnosti posljednjih godina su znatno uznapredovale i nadam se da ovaj vrlo ambiciozni cilj možemo dostići", rekao je Ćorić.

Ako do 2020. godine ne bude 50 posto odvajanja otpada, penali se propisuju na temelju snage ekonomije

Dodao je kako se, ako taj cilj ne bude postignut, "penali propisuju na temelju snage ekonomije, njezina BDP-a i još nekoliko varijabli, ali ta formula nikada nije bila unaprijed iskazana i nikada nije bio komuniciran iznos" pa vjeruje da se to na kraju neće ni dogoditi.    

Istaknuo je kako je njegovo Ministarstvo "apsolutno usmjereno na realizaciju tog cilja unatoč činjenici da se neki prema tom cilju ponašaju neodgovorno, da ga zanemaruju i idu linijom manjeg otpora".

"Zaštita okoliša ne može biti linija manjeg otpora jer ona znači brigu i veću cijenu da Lijepa naša bude još ljepša, a u konačnici od toga funkcionira i 20 posto naše ekonomije na temelju prihoda od turizma", poručio je ministar Ćorić.

 

Pročitajte više