U osječkom HNK-u premijera opere "Nikole Šubića Zrinski"

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) večeras je izvedena prva ovogodišnja glazbena premijera, opera "Nikola šubić Zrinski", glazbena tragedija u tri čina, Ivana pl. Zajca, u režiji Ivice Krajača.

Redatelj je predstavu osmislio kao kombinaciju dokumentarnog pristupa s izvornim materijalima, pa je, uz popratne video i arhivske materijale, u predstavu uvrstio i jednu izvornu Zajčevu ariju - "ariju Lovre Juranića" - koja, tvrdi Krajač, do sada nikada nije bila izvedena.

U ulozi Nikole Šubića Zrinskog, kao hrvatskoga bana i zapovjednika Sigeta, nastupio je Siniša Hapač, a u ulozi turskog sultana Sulejmana - Berislav Puškarić.

U predstavi su, uz ostale, sudjelovali orkestar, zbor i balet osječkoga HNK-a, a dirigirali su Zoran Juranić i Mladen Tutavac.

Scenografiju je izradio poznati hrvatski slikar Zlatko Kauzlarić-Atač, kostimografiju Ika Škomrlj i Dženisa Pecotić, a autorica koreografije je Sonja Kastl.

Prema podacima Uprave osječkog HNK-a, ovo je 14. uprizorenje "Zrinskog" u toj kazališnoj kući. Prvi put ta je Zajčeva opera izvedena 1908. godine, na gostovanju u Sarajevu, a prva osječka premijera održana je 1912. godine. Posljednje premijerno uprizorenje "Nikole Šubića Zrinskog" bilo je u veljači 1990. godine, po redateljskoj postavi Koste Spaića.

(Hina) xvuč ysp

Pročitajte više