Neobjašnjiva smrt: Britanac optužen da je špijunirao za Hong Kong nađen mrtav u parku

Foto: Facebook

Policija istražuje "neobjašnjivu smrt" bivšeg marinca britanske kraljevske mornarice Matthewa Tricketta (37), čije je tijelo u nedjelju pronašao građanin u parku u Maidenheadu, zapadno od Londona, objavila je policija. Trickett se 13. svibnja pojavio s još dvojicom osumnjičenika na Prekršajnom sudu u Westminsteru, pod optužbom ugrožavanja nacionalne sigurnosti. Svoj trojici je određena jamčevina. 

"Trickett je pušten uz jamčevinu. Trebao se tijekom čekanja na suđenje redovito javljati policiji", navode vlasti. Odnosi između Hong Konga i Velike Britanije pogoršali su se posljednjih godina nakon masovnih prodemokratskih prosvjeda u tom gradu 2019. i 2020. godine, piše CNN. 

Optuženi za prikupljanje informacija i provođenje nadzora 

Britanska vlada kritizirala je hongkonško ušutkavanje oporbe, dok su čelnici Hong Konga, koje podupire Kina, bili kivni jer Britanija pruža utočište prodemokratskim čelnicima koje traži hongkonška policija. 

U optužnici protiv trojice muškaraca se navodi da su između 20. prosinca 2023. i 2. svibnja 2024. prikupljali informacije, provodili nadzor i druge slične aktivnosti za stranu obavještajnu službu. 

"Neprihvatljiv je svaki pokušaj iznošenja neopravdanih optužbi protiv vlade Hong Konga" 

Izvršni upravitelj regije Hong Konga John Lee je na nedavnoj konferenciji za novinare kazao da je jedan od optuženih bio voditelj ureda za ekonomiju i trgovinu Hong Konga u Londonu, ali nije komentirao optužbe da je optužen i za nadziranje disidenata iz Hong Konga koji se nalaze u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

"Ured za gospodarstvo i trgovinu Hong Konga postoji kako bi olakšao kulturne i gospodarske interakcije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Neprihvatljiv je svaki pokušaj iznošenja neopravdanih optužbi protiv vlade Hong Konga", kazao je Lee na konferenciji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.