U Parku prirode Papuk pomor ribe u potoku Veličanka

U potoku Veličanki u Parku prirode Papuk dogodio se jučer pomor ribe, o čemu su obaviještene sve nadležne institucije, a uzorci uginule ribe poslani su na analizu u Veterinarski institut u Zagreb kako bi se utvrdio uzrok pomora, rekao je danas ravnatelj Parka prirode Papuk Ivica Samardžić. L

Pomor autohtone vrste ribe, pastrve i mrene, novi je ekološki incident na ovom zaštićenom području i o tome su obaviješteni policija, inspekcija i ministarstava zaštite prirode i kulture, rekao je danas Hini Samardžić.

Inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture Željko Vuković potvrdio je kako je obaviješten o najnovijem pomoru ribe u potoku Veličanka. To je ekološka katastrofa, još jedna u Parku prirode Papuk, kazao je. Najavio je da će nakon što dobije rezultate istrage i nalaz o uzroku zagađenja, poduzeti zakonske mjere perma prekršiteljima.

Prošle godine se u potoku Veličanki dogodio veliki pomor ribe, oko jedne tone, ali nažalost niti do danas se na zna uzrok, rekao je ravnatelj Parka Samardžić. Kako je tada uništena velika količina ribe, malo ribe je i ostalo, rekao je i dodao kako su jučer uginulu ribu uzorkovali i studenti Udruge BIUS s Prirodoslovno matematičkog fakuteta u Zagrebu, koji će raditi neovisnu analizu.

Pomoru ribe prvi su jučer primijetili mještana Velike i o tome izvijestili upravu Parka prirode Papuk.

(Hina) xvs yjn

Pročitajte više