u petak izvanredni kongres SSSH - vesna dejanović jedina kandidatkinja za predsjednicu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) održat će u petak, 16. travnja, izvanredni kongres na kojem će birati novog predsjednika i tri potpredsjednika.

Jedina kandidatkinja za čelno mjesto je sadašnja v. d. predsjednice Vesna Dejanović iz Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma, koja tu dužnost obavlja od prošle jeseni, kada je Davor Jurić podnio ostavku.

Izvanredni kongres, na kojem će u zagrebačkoj Tvornici sudjelovati 273 sindikalna zastupnika i stotinjak uzvanika, usvojit će izmjenjeni statut i programske smjernice SSSH.

Čelnici SSSH i još dvije sindikalne središnjice - Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Sindikata usluga Uni-Cro trebali bi potpisati sporazum o zajedničkoj suradnji, koja bi u konačnici trebala završiti osnivanjem nove konfederacije sindikata, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare SSSH.

Uoči Kongresa, SSSH će organizirati humanitarnu akciju za pomoć Maloj kući, koja jedina u Hrvatskoj provodi sveobuhvatnu rehabilitaciju slijepe i slabovidne djece.

Savez će sutra organizirati radionice o ulozi sindikata u gospodarskom razvoju, zaštiti na radu, integracijskim procesima i suradnji s ostalim sindikatima, te otvoriti novu Internet stranicu.

SSSH će obilježiti 28. travnja, Dan međunarodne komemoracije za umrle i ozlijeđene radnike, kako bi upozorio na loše radne uvjete koje ugrožavaju sigurnost radnika.

Po sindikalnim podacima, u Hrvatskoj se godišnje bilježi između 22.000 i 23.000 ozljeda na radu, od kojih 600 do 800 s trajnim posljedicama invaliditeta, a 35 do 55 sa smrtnim posljedicama.

Vesna Dejanović je najavila da će se SSSH usprotiviti smanjenju socijalnih prava koje bi tražio MMF. Komentirajući procjene da će novi stand-by aranžman s MMF-om biti daleko restriktivniji, Dejanović je ustvrdila da sporazumi s MMF-om ne smiju biti na teret socijalnih prava radnika.

(Hina) xmvr ymd

Pročitajte više