U podne na Markovu trgu prosvjeduju medicinske sestre i tehničari

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

POVODOM današnjeg međunarodnog dana sestrinstva prosvjed na Markovu trgu točno u podne najavili su Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Medicinske sestre su neophodne u transformaciji zdravstvene skrbi i zdravstvenog sustava i nužno je osigurati da se u raspravi o zdravstvenoj politici, planiranju i pružanju zdravstvene njege čuje i njihov glas, poručuju iz sindikata i upozoravaju da je iz Hrvatske iselilo gotovo tisuću medicinskih sestara, a trenutno ih u sustavu nedostaje čak 10 tisuća.

"Bolesnici su kompleksni. Dosad imate puno uspjeha zahvaljujući entuzijazmu ljudi. Broj sestara žurno povećati, kvalifikaciju i povoljniji kredit nekakav", rekla je Ana Ljubas, glavna sestra na klinici za bolesti srca i krvnih žila

Osim navedenog, prosvjedom žele ukazati na brojne probleme s kojima se medicinske sestre i tehničari susreću u obavljanju poslova svog zanimanja, od značajnog nedostatka struke, sve većeg broja odlazaka u inozemstvo, neadekvatnih uvjeta rada, pravednu i bolju plaću, te za opći dignitet profesije. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, među najugroženijim zanimanjima upravo su medicinske sestre, a vezano za križobolju koja je najčešća tegoba današnjeg radnika na prvom su mjestu s 87 %.

Pročitajte više