U pokolju u Austriji ubijen mladi hokejaš koji je lani nastupio u Zagrebu

Foto: Erste Bank Eishockey Liga

U POKOLJU koji se u nedjelju rano ujutro dogodio u austrijskom Kitzbühelu ubijen je mladi austrijski hokejaš Florian Janny.

U monstruoznom ubilačkom pohodu Andreas E. osim Jannyja ubio je njegovu 19-godišnju djevojku te cijelu njezinu obitelj - mamu, tatu i brata.

Kao motiv se navodi ljubomora, a ubojica je usred noći banuo u kuću bivše djevojke, da bi se onda nekoliko sati kasnije vratio s pištoljem i prvo na vratima ubio njenog 50-godišnjeg oca Ruperta, potom 51-godišnju majku Andreu i 25-godišnjeg brata Kevina, a onda i bivšu djevojku Nadine i Floriana. 

Zbog smrti hokejaša, inače golmana, u austrijskom hokejaškom savezu i klubovima u kojima je Florian igrao vladaju šok i golema tuga. 

Kronen Zeitung piše da je Florian Janny zadnji put kao golman Linza nastupao u četvrtfinalu protiv Medveščaka, 16. ožujka 2019. u Zagrebu. Bivši suigrači ga opisuju kao dobrog prijatelja uvijek spremnog pomoći. Meo je čak terase klupskog sjedišta kad su oni koji su za to zaduženi bili na godišnjem. Imao je više tetovaža i svaka je imala posebno značenje.

"Bio je tako dobra osoba", rekla je u suzama Marina Ecker iz Linz Black Wingsa. 

Kada je prošle godine doznao da mu klub neće produljiti ugovor, zahvalio je na prilici koju je imao od 2010. godine i preselio u Kitzbühel, gdje je u subotu, dan prije ubojstva, debitirao za istoimeni klub u nižoj ligi.

Detalji peterostrukog ubojstva

Dok u austrijskom hokeju, ali i u cijelom Kitzbühelu vlada velika tuga zbog pokolja, pojavljuju se novi detalji sumanutog čina. Kako javlja austrijski portal Rosenheim24.de, istražitelji su napravili rekonstrukciju peterostrukog ubojstva do kojeg je došlo u ranim jutarnjim satima u nedjelju. 

Rekonstrukcija se temelji na izjavama počinitelja.

On je na vrata kuće u kojoj su živjele njegove žrtve pokucao oko 4 sata ujutro. Otvorio mu je 59-godišnji otac njegove bivše djevojke, koji mu je rekao kako on tu nema što raditi. 

Nakon toga se ubojica odvezao doma. Ondje je uzeo pištolj svojeg brata. Njegov brat je u trenutku ubojstava bio u inozemstvu, a oružje mu je legalno prijavljeno. 

Tada je 25-godišnjak ponovno otišao do kuće svoje bivše. Ponovno mu je otvorio njezin otac, kojeg je upucao, a potom je upucao i njezinu 51-godišnju majku. 

Nakon njih upucao je i 25-godišnjeg brata svoje bivše. Ona je s novim dečkom bila u zasebnom stanu na prvom katu, koja je bila zaključana. Ubojica Andreas E. se popeo preko balkona, razvalio balkonska vrata bejzbol palicom te u krevetu upucao svoju bivšu djevojku i njezinog novog partnera. 

Svemu je prethodila svađa

Kako javlja Rosenheim24.de, ubojstvima je prethodila svađa dvoje bivših partnera u jednom restoranu. 

Čini se kako je kratka svađa dovela do ubojitog pohoda Andreasa E. 

Obdukcijom će se razjasniti točni uzroci smrti, kao i pitanje koje se provlači njemačkim i austrijskim medijima, a to je je li ubojica koristio i nož s kojim se navodno predao policiji. 

Austrijski mediji navode i kako počinitelj ranije nije bio problematičan i nije bio ranije osuđivan te je samo imao manje prekršaje, otprije nekoliko godina. 

U Kitzbühelu je danas izvješena crna zastava, rekao je gradonačelnik tog grada Klaus Winkler.

Pročitajte više