TEK U PONEDJELJAK ODLUKA "Djeca nam umiru dok čekamo da netko odobri lijek"

Foto: Hina

MINISTARSTVO zdravstva danas se oglasilo priopćenjem o lijeku za sedmero djece koja boluju od neuroblastoma. Kako smo već pisali, riječ je o zloćudnoj vrsti tumora za koju se pojavio novi lijek koji im može povećati šansu za preživljenje za 20 posto. Međutim, HZZO za njega neće dati novce, nego su sve prebacili na Klaićevu koja novaca za lijek nema.

U Ministarstvu su danas izjavili da žele pomoći bolesnoj djeci, pa su imenovali Povjerenstvo u kojem se nalaze onkolozi koji se bave solidnim tumorima u djece i odraslih. To će Povjerenstvo u ponedjeljak 19. lipnja dati svoje mišljenje o lijeku Dinutuximab Beta, a Ministarstvo će, tvrde, poštivati njihove smjernice.

>> KLAIĆEVA NEMA NOVACA Sedmero djece neće dobiti lijek koji im može produžiti život

>> HZZO SVE PREBACUJE NA KLAIĆEVU

>> POKRENUTA PETICIJA ZA DJECU IZ KLAIĆEVE

>> Komentar: Za razne gluposti novca se uvijek nađe, a za bolesnu djecu ga nema

Isti dan nakon našeg teksta osnovano Povjerenstvo

Index je o ovom problemu pisao u utorak, a upravo je nakon toga Ministarstvo zdravstva osnovalo spomenuto Povjerenstvo. Samo dan kasnije (u srijedu) stigao nam je odgovor HZZO-a da oni ne mogu kupiti lijek, već da to može učiniti Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj.

No iz razgovora s v.d. ravnateljem Klinike u Klaićevoj, Zoranom Bahtijarevićem, doznali smo da oni taj novac nemaju. Godišnji budžet Klaićeve za lijekove iznosi oko 12 milijuna kuna, a za liječenje ove djece novom terapijom potrebno je 10,5 milijuna kuna.


To znači da Klaićeva kupi lijek za sedmero djece i time im da šansu za život, istovremeno ne bi imali novaca za liječenje ostale djece gotovo godinu dana. Nažalost, u Klaićevoj se još dosta djece bori s raznim vrstama tumora, a onkološki lijekovi su posebno skupi. Naravno, tu su i sve ostale bolesti, za čije liječenje onda ne bi bilo novaca.

Šefica onkologije u Klaićevoj: Lijek nam je potreban

Razgovarali smo i s Jasminkom Stepan Giljević, predstojnicom Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb, koja je pozvala sve da uključe razum u cijeloj ovoj situaciji.

"Podržavamo Povjerenstvo koje će aktivno promišljati o uvođenju terapije. Voljela bih da nas sustav podrži i da se za skupe lijekove iznađu sredstva. Neka se napravi Zaklada u koju bi se mogao donirati novac za skupe lijekove, budući da su onkološki lijekovi izuzetno skupi. Ovo nažalost nisu jedini mali onkološki pacijenti, imamo ih dosta koji boluju od raznih vrsta tumora i svima želimo pomoći najboljom terapijom, no imamo premali budžet.

Što se tiče ovog lijeka Dinutuximab Bete za imunoterapiju, mi u Klaićevoj trenutno imamo 7 kandidata koji bi po indikacijama mogli primiti ovu terapiju, a na Rebru imaju jednog. Taj nam je lijek potreban, on odgađa pojavu recidiva bolesti. Registriran je u Europi i trebao bi doći u Hrvatsku", smatra dr. Stepan Giljević.

Roditelji: Djeca nam umiru radi administrativnih prepreka


Razgovarali smo i s roditeljima djeteta koje boluje od neuroblastoma, koji su željeli ostati anonimni. Oni tvrde kako je suludo čekati unedogled da nositelj odobrenja za neki lijek podnese zahtjev za stavljanje tog lijeka na listu lijekova Zavoda, budući da je u krajnjoj liniji upitno hoće li isti to uopće ikada učiniti. Ističu kako je nevjerojatno da djeca u RH umiru jer im je taj isti lijek zbog administrativnih prepreka (nepodnošenja relevantnog zahtjeva) nedostupan, iako je isti već prije mjesec dana uredno stavljen na tržište.

Roditelji smatraju kako su ispunjeni svi uvjeti da Povjerenstvo za lijekove hitno predloži stavljanje na listu lijekova (pod nezaštićenim imenom), s obzirom na to da se ne zna kad će ni hoće li uopće proizvođač podnijeti zahtjev.

"U odnosu na tvrdnje HZZO-a i Ministarstva koji kažu da je glavni problem u proizvođaču lijeka/nositelju odobrenja za stavljanje tog lijeka u promet jer nije/nisu podnio zahtjev za uvrštenjem na popis lijekova HZZO-a, možemo vam dokazati kako je ista tvrdnja samo djelomično točna.

Naime, točno je da sukladno Zakonu o lijekovima i Pravilniku za stavljanje lijekova na osnovnu i dopunsku listu lijekova HZZO-a prijedlog za stavljanje lijeka Zavoda može podnijeti nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet u RH.

Nesporno je da nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet u RH još uvijek nije podnio prijedlog za stavljanje lijeka Dinutuximab beta na osnovnu listu lijekova Zavoda, niti je poznato kada će i hoće li isti to i učiniti.

Međutim, prema istom Zakonu i Pravilniku, Povjerenstvo za lijekove Zavoda i Povjerenstvo za lijekove bolničkih zdravstvenih ustanova mogu predložiti stavljanje lijeka u osnovnu, odnosno dopunsku listu lijekova Zavoda pod nezaštićenim imenom, ako postoji opravdana potreba za njegovom primjenom.

U konkretnom slučaju, s obzirom na to da su u pitanju djeca koja boluju od teške smrtonosne bolesti, itekako postoji opravdana potreba za primjenu lijeka Dinutuximab beta koji bi im spasio život", kažu nam roditelji.

Roditelji: Ovo je moralna odluka

Tvrde kako zaštita djece nije samo ustavna, već i međunarodna obveza svih u RH, pozivajući se na Ustav i Konvenciju o pravima djeteta Ujedinjenih naroda.

"Isto tako, donošenjem Nacionalnog programa za rijetke bolesti 2015.-2020. u veljači 2015. od strane Ministarstva zdravlja, RH se obvezala poboljšati dostupnost lijekova i sveobuhvatnost medicinske skrbi za oboljele od rijetkih bolesti.


Prema tome, smatramo da su ispunjeni svi uvjeti da Povjerenstvo za lijekove Zavoda hitno predloži stavljanje lijeka Dinutuximab beta na osnovnu listu lijekova Zavoda, a samim time i na Popis posebno skupih lijekova, na temelju kojeg bi se onda financiralo liječenje tim lijekom u RH. Navedeno nije samo zakonska, ustavna i međunarodna obveza Povjerenstva Zavoda, već i moralna", kažu roditelji.

Vlada nam nije odgovorila hoće li dati sredstva za kupnju lijeka

Budući da Klaićeva nema novaca za lijek, poslali smo opet upit HZZO-u hoće li djeci kupiti lijek, no samo su nam proslijedili priopćenje Ministarstva zdravstva, koje smo već naveli na početku teksta.

Poslali smo upit i Vladi RH hoće li osigurati 10.5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabave novog lijeka. Pitali smo ih i hoće li naložiti HZZO-u da u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatnih 2.5 milijuna kuna Klinici u Klaićevoj, i to već od narednog mjeseca.

No umjesto odgovora na ova pitanja, i oni su nam poslali isti odgovor kao i HZZO, odnosno još jednom proslijedili identično priopćenje Ministarstva zdravstva.

A kako doći do lijeka ako se prikupe sredstva?

I dok s nestrpljenjem iščekujemo ponedjeljak da Povjerenstvo donese odluku o lijeku, po kojoj će Ministarstvo postupiti, razgovarali smo s farmaceutskom tvrtkom iz Hrvatske koja nam je objasnila proceduru kako se dolazi do lijeka i koliko sve traje.

Naime, u slučaju da se odjednom osigura 10,5 milijuna kuna za ovaj lijek, mogu proći i tri tjedna dok on stigne u Klaićevu.

Procedura je takva da nadležna zdravstvena ustanova u kojoj se dijete liječi (Klaićeva ili Rebro) naručuje od neke veledrogerije u RH, koja ima odobrenje za promet lijekovima da uveze taj lijek. Dotična veledrogerija potom šalje zahtjev HALMED-u sa svom potrebnom dokumentacijom da im odobri unos lijeka u Hrvatsku.

Nakon što im HALMED da suglasnost, potom veledrogerija iz Hrvatske naručuje lijek od europske farmaceutske kompanije koja je od proizvođača lijeka Aperion Biologics (iz Beča) dobila pravo distribucije tog lijeka. Jedna od njih je EUSA Pharma, farmaceutska firma sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Taj proces može potrajati od 7 dana pa sve do tri tjedna, ovisno o brzini kojom se prikupe sredstva za kupnju lijeka te HALMED-a, koji treba odobriti unos lijeka u Hrvatsku.

"Nitko ne može sjesti u auto pa samo otići po taj lijek u Austriju, već se mora provesti cijela ova procedura", doznajemo od našeg sugovornika.

Nadamo se stoga da će Ministarstvo već u ponedjeljak nakon odluke Povjerenstva krenuti u spomenutu proceduru.

Pročitajte više