U poplavama u Kini poginula 21 osoba, gradovi izdaju crvena upozorenja

Screenshot: Ruptly

U PET gradova u središnjoj kineskoj provinciji Hubei na snazi je crvena razina upozorenja na nevrijeme nakon što je u poplavama nakon obilnih kiša poginula 21 osoba i evakuirano oko 6000 ljudi, izvijestili su državni mediji.

Smrtni slučajevi su zabilježeni u gradu Liulinu na sjeveru pokrajine. Poplavljeno je više od 2700 kuća i dućana, a prijevoz i komunikacija su prekinuti, priopćila je novinska agencija Xinhua. 

 

Spasilačke službe su raspoređene na najteže pogođenim područjima, među kojima su gradovi Suizhou, Xiangyang i Xiaogan, objavilo je kinesko Ministarstvo za upravljanje u hitnim slučajevima. U gradu Yichengu u četvrtak je palo rekordnih 400 milimetara kiše.

Čak 774 umjetna jezera u Hubeiju do četvrtka navečer su bila preplavljena, javili su kineski mediji. 

Vremenske nepogode uzrokovale su prekide napajanja i uništile 3600 kuća i 8110 hektara usjeva. Ukupni gubici procjenjuju se na 16.67 milijuna dolara, objavile su u petak novine China Daily.

Ovakve poplave su uobičajene, ali vlasti upozoravaju da će biti učestalije

Uobičajeno je da tijekom vlažnih ljetnih mjeseci poplave pogađaju Kinu, međutim, vlasti su upozorile da su ekstremne vremenske prilike sve učestalije zbog klimatskih promjena.

Prošlog vikenda u jugozapadnoj pokrajini Sichuan evakuirano je oko 80.000 ljudi, a rekordne količine padalina u Henanu prošlog mjeseca uzrokovale su poplave u kojima je poginulo više od 300 ljudi. 

Kineska meteorološka uprava je upozorila da će obilna kiša nastaviti padati do sljedećeg tjedna i da su regije uz rijeku Jangce osjetljive na poplave. 

Državni meteorolozi su u četvrtak upozorili na katastrofu kazavši da su posebno ugrožena sljedeća područja: središnje provincije Hubei, Hunan, Henan i Anhui, Chongqing, Sichuan i Guizhou na jugozapadu te Zhejiang na istočnoj obali.

Pročitajte više