U proteklih godinu dana gotovo 350 ruskih vojnika počinilo samoubojstvo

GOTOVO čitava bojna jedinica ruskih vojnika počinila je samoubojstvo prošle godine, kazao je Sergej Fridinski, ruski glavni vojni tužitelj.

Ukupno 341 vojnik počinio je samoubojstvo tijekom prošle godine, što predstavlja smanjenje od 15% u odnosu na 2006. godine. Te brojke su zabrinjavajuće, rekao je Fridinsky i pozvao da se napravi nacionalna strategija za pripremu muškaraca na vojnu službu.

"Broj vojnika koje smo nepovratno izgubili u prošloj godini iznosi 341, što je gotovo čitava bojna jedinica", naglasio je Fridinski. Najčešći razlog samoubojstvu nasilje u vojsci, koje proizlazi iz "dedovščine" - neformalne hijerahije među ročnicima ruske vojske zahvaljujući kojoj stariji vojnici zlostavljaju mlađe.

Uvjeti jednogodišnje obvezne službe u ruskoj vojsci toliko su loši, da mladi muškarci nude mito kako ih se ne bi pozivalo na odsluženje vojnog roka. Ipak, Fridinski tvrdi kako su otprilike polovicu samoubojstava počinili profesionalni vojnici i nad kojima se ne vrši nasilje jer su mlađi ili novi.

Fridinski predlaže da Rusija upotrijebi iskustvo Amerikanaca iz rata u Iraku i Afganistanu te pomoći njihovim vojnicima u liječenju od psihičkih trauma koje su proživjeli u borbama.

B.V.
Foto: russian-victorie.ru

Pročitajte više