U Remetincu su uvjeti užasni, u sobama je čučavac. Sud zbog toga osudio državu

Pretrpane ćelije, nedostatak odgovarajuće zdravstvene skrbi i čučavci u sobama, takvo je stanje trenutno u najvećem zatvoru u Hrvatskoj, zagrebačkom Remetincu, zbog kojeg je Općinski građanski sud u Zagrebu dosudio odštetu jednom zatvoreniku.

Tužitelj N. R. 2010. je godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i 10 mjeseci. Od toga je odslužio četiri godine, a najveći dio u Remetincu. U tužbi je naveo da su zbog uvjeta smještaja u tom zatvoru povrijeđeni njegova ustavna prava te pravo osobnosti u vidu povrede prava na čovječno postupanje i poštovanje dostojanstva.

Zatvorenik: Bilo nas je 6 na 40 kvadrata, imali smo samo mali stol

"Navodi da je tijekom tog boravka u Zatvoru u Zagrebu bio smješten u prostoriji površine cca 20 m2 s drugih 6-7 zatvorenika, a u istoj prostoriji su se osim kreveta nalazili ormari, dvije male klupe i stol za koji je moglo sjesti četvero ljudi, dok su ostali morali jesti obroke stojeći ili sjedeći na krevetima.

Navodi da se sanitarni čvor nalazio u istoj prostoriji i samo je djelomično odvojen zidom a vrata ne pokrivaju cijelu površinu, tako da zatvorenici nisu imali privatnosti za vrijeme obavljanja nužde. Također navodi da u ćeliji nema kupaonice, nego se tuširanje obavlja u zajedničkim kupaonicama jednom tjedno, a za više od toga tužitelj mora podnijeti zahtjev koji nije uvijek odobren.

Na posjete obitelj mora čekati 4-5 sati, a posjeta se odvija u maloj prostoriji pregrađenoj staklenom stijenom zajedno s drugim zatvorenicima i njihovim posjetiteljima, razgovor je lišen bilo kakve intime i zbog izrazite buke teško se mogu čuti zatvorenici i posjetitelji. Problematična je i organizacija medicinske skrbi s obzirom da se na preglede dugo čeka i liječnička skrb nije uvijek dostupna. Žali se da u ćeliji ne postoji prekidač za hitne slučajeve te da ćelije nemaju vatrodojavni sustav niti zaštitu od požara", stoji u tužbi.

Država: Uvjeti su bili adekvatni

Država je odbacila njegove optužbe te su tvrdili da su "za tužitelja bili ispunjeni svi uvjeti u odnosu na mogućnost održavanja osobne higijene, opremljenost kaznionice sanitarnim uređajima koji omogućavaju obavljanje fizioloških potreba zatvorenicima u čistim i primjerenim uvjetima kad god to zatvorenici žele, te u pružanju kontinuirane i adekvatne opće i specijalističke zdravstvene zaštite".

Slučaj je najprije pokušao riješiti mirnim sporom te se prije podnošenja tužbe obratio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, no oni su ga izvijestili da njegov zahtjev smatraju neosnovanim. Nakon sudske trakavice u četvrtak je Općinski je građanski sud presudio u korist N. R. zaključivši da je za vrijeme izdržavanja kazne "uglavnom boravio u neadekvatnim uvjetima" i dosudili su mu odštetu od 663.61 eura s kamatama što je doduše manje od 9290.60 eura koliko je bivši zatvorenik tražio od države.

Pročitajte više