U Rijeci drugi put poništen doktorat bivšeg ravnatelja riječkog KBC-a

SENAT Sveučilišta u Rijeci ponovno je, po drugi put, donio odluku o oduzimanju doktorata znanosti Borisu Mlinariću te zaključilo da je njegova doktorska disertacija "Vrednovanje radiologijske dijagnostike u liječenju zloćudnih novotvorina jetre" krivotvorina, doznaje se danas iz Senata Sveučilišta.

U zapisniku sa sjednice Senata od prošloga tjedna, koji je danas dostavljen medijima, navodi se da je odluka donesena jednoglasno, na temelju izvješća Povjerenstva za razmatranje i ocjenu prijedloga za oduzimanje doktorata, koje je podnijela prodekanica za nastavu Medicinskog fakulteta i predsjednica Povjerenstva Anđelka Radojčić Badovinac.

U izvješću je zaključeno da "disertacija ne predstavlja rad odgovarajući doktorskoj disertaciji, a još manje originalno znanstveno djelo te da je glavnina disertacije preslika magistarskog rada istog autora".

Navedeno je da nije riječ o proširenom i dopunjenom istraživanju jer se prikazani rezultati, zaključci, sažetak i rasprava odnose na 20 ispitanika koji su isti kao i u magisteriju.

"Na ponovljene pozive Povjerenstva da brani disertaciju i odgovori na pitanja kandidat se nije odazvao, pa je Povjerenstvo odlučilo da je doktorska disertacija Borisa Mlinarića krivotvorina."

"U skladu s navedenom ocjenom Povjerenstva, Senatu Sveučilišta predloženo je ponovno oduzimanje doktorata, a na temelju odluke Senata rektor Sveučilišta poništava diplomu o doktoratu znanosti", stoji u zapisniku sa sjednice Senata.

Mlinariću, koji je od kraja 1999. do kraja 2000. bio ravnatelj riječkog Kliničkog bolničkog centra, doktorat je prvi put bio oduzet početkom 2001., nakon čega mu je, odlukom Upravnog suda, bio ponovno vraćen. Sada radi kao specijalist radiolog u dijelu KBC-a na Sušaku.

U telefonskom razgovoru Mlinarić je kazao da je pravomoćnom presudom Upravnog suda iz 2004. poništeno prvo rješenje o oduzimanju doktorata, da je u presudi navedeno da citiranje vlastitog rada nije krivotvorina kao i da se doktorat može oduzeti samo ako je riječ o prisvojenom znanstvenom djelu i krivotvorini.

Mlinarić je rekao da o osnivanju Povjerenstva nije službeno obaviješten, kao ni o odluci Senata, koju, kazao je, smatra "zamaglivanjem" te je najavio da će ponovno pokrenuti sudski postupak.

Pročitajte više