U ruskim zračnim udarima u Siriji poginulo 19 civila, među njima sedmero djece

Screenshot: YouTube
 
DEVETNAESTERO civila, među njima sedmero djece, poginulo je u noćnim zračnim udarima u mjestu koje drže pobunjenici u pokrajini Idlebu, na sjeverozapadu Sirije zahvaćene ratom, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).
 
"Na meti zračnih udara, koje je najvjerojatnije izvelo rusko zrakoplovstvo, bile su kuće u Maršurinu", rekao je direktor te nevladine organizacije Rami Abdel Rahman.
 
Rusija u sukobu vojno pomaže režimu Bašara al Asada.
 
Među devetnaestero žrtava je sedmero djece. Trinaestero su članovi jedne obitelji, dodaje Rahman, čija se organizacija oslanja na široku mrežu izvora u Siriji.
 
Stanovnici raščišćavaju teren
 
Stanovnici Maršurina su jutros raščišćavali teren nakon bombardiranja. Spasioci su tijekom noći izvlačili mrtve i ranjene iz ruševina.
 
"To su kuće u kojima su živjeli civili", rekao je ogorčeni stanovnik Zahed Abu Abdo.
 
U bombardiranju je ranjeno 25 ljudi, među kojima neki teško, dodaje SOHR.
 
Rusija je u rujnu 2015. ušla u sirijski rat.
 
Pokrajinu kontrolira džihadistička koalicija
 
Pokrajinu Idleb uglavnom kontrolira Tahrir al Šam, džihadistička koalicija koje glavninu čini bivši ogranak Al Kaide u toj zemlji.
 
Pokrajina je jedna od zona "deeskalacije" uspostavljenih u Siriji radi zaustavljanja sukoba, nakon dogovora Rusije, Irana, saveznika sirijskog režima i Turske koja podupire oporbu.
 
Sukob u Siriji, koji je počeo gušenjem mirnih prosvjeda, postajao je s godinama sve zamršeniji jer su se u nj uključile strane zemlje i džihadističke skupine. U njemu je više od 340.000 ljudi izginulo, a milijuni su raseljeni.
 

Pročitajte više