U ruskom gradu hitna evakuacija, vodostaj preko 11 m. "Uzmite dokumente i lijekove"

Foto: EPA

Vlasti u ruskom gradu Orenburgu pozvale su danas stanovnike na hitnu evakuaciju zbog brzog porasta poplavnih voda nakon što su se velike rijeke izlile iz svojih korita zbog otopljenog snijega. Voda je također naglo porasla u drugoj ruskoj regiji - Kurganu - a u susjednom Kazahstanu vlasti su rekle da je do sada evakuirano 100.000 ljudi, jer je brzo zagrijavanje otopilo snijeg i led.

Regionalne vlasti pozvale su na masovnu evakuaciju dijelova Orenburga, u kojem živi pola milijuna ljudi. Rekli su da je rijeka Ural dosegla 11 metara i 43 centimetra, u odnosu na 10.87 metara prijavljenih dan ranije, te da je situacija sada opasna.

 

"Situacija je opasna"

"U gradu se čuje sirena. Ovo nije vježba. U tijeku je masovna evakuacija! Situacija s poplavama u Orenburgu iznimno je opasna. U zadnjih 10 sati razina vode u rijeci Uralu porasla je za 40 cm i sada iznosi 1143 cm. Te su razine opasne", rekao je gradonačelnik Sergej Salmin putem putem aplikacije za slanje poruka Telegram.

Pozvao je stanovnike da uzmu dokumente, lijekove i najnužnije te da napuste svoje domove. Aleksej Kudinov, zamjenik gradonačelnika Orenburga, rekao je ranije da je više od 360 kuća i gotovo 1000 parcela poplavljeno tijekom noći. Rekao je da se očekuje da će potop dosegnuti vrhunac danas i početi slabiti za dva dana.

Na pojedinim mjestima se jačaju brane

Selo Kaminskoje u regiji Kurganu također je evakuirano jutros nakon što je ondje razina vode porasla za 1.4 metra tijekom noći, rekao je regionalni guverner Kurgana Vadim Šumkov putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Kaminskoje je selo uz rijeku Tobol koja protječe i kroz regionalno središte Kurgan, grad od 300.000 stanovnika. Šumkov je rekao da bi poplava mogla doći do Kurgana u idućim danima. "Možemo se samo nadati da će se poplavno područje široko protegnuti i da će tlo usput upiti što više vode", rekao je, dodajući da se u Kurganu jača brana.

U Kurganu je ključni dio ruskog vojno-industrijskog kompleksa - divovske tvornice koja proizvodi pješačka borbena vozila koja su u velikoj potražnji u Ukrajini gdje je ruska vojska u ofenzivi na nekim područjima. Za sada nema izvješća da je tvornica Kurganmašzavod pogođena.

Pročitajte više