U saboru održana presica o velikoj aferi RBA banke: Tražimo da se uključi DORH

Screenshot, Video: Index

ZASTUPNIK Goran Aleksić, aktivisti Udruge Franak Vlado Iljkić, Sandra Žiga i Elvis Sudar te suradnica Vijeća Europe Sandra Benčić danas u saboru organiziraju konferenciju za novinare. 

Tema je pokušaj legalnog pritiska RBA banke na hrvatske sudove, što je priča koju je otkrio Index.

Aleksić: Povjerenje u sudove ne smije biti poljuljano

Prvi govori zastupnik Goran Aleksić. Rekao je kako se postavlja pitanje jesu li banke utjecale na prve presude Visokog trgovačkog i Ustavnog suda vezanim za slučaj franak. 

Dodao je i kako povjerenje građana u sudstvo ne smije biti poljuljano, što je RBA banka donekle napravila svojim postupcima.

"Pitam se ima li lobiranje banaka veze s nekim obrazloženjima presuda sudova koje nisu vezane uz put drugih presuda sudova Hrvatske ali i EU", rekao je. 

Iljić: Institucije moraju odbaciti kukavičluk

Potom je riječ preuzeo Vlado Iljkić.

"Ovdje se radi o desetljeću nezakonitih kamata i gotovo 25 milijardi kuna nezakonitih kamata. I što još reći, sada smo dočekali i nezakoniti pritisak na pravosuđe. Ovo bi trebala biti kap koja će preliti čašu. Nadamo se da će institucije biti najglasnije. Smatram da trebaju odbaciti kukavičluk koji su pokazale spram banaka i pokazati hrabrost i odlučnost", rekao je.

Sudar: Sada kada se sve kronološki pogleda, neke odluke dolaze pod povećalo

Nakon njega je govorio Vlado Sudar. 

"Danas imamo još jedan dokaz kako ovo nisu trgovci nego kriminalci. Oni ne poštuju pravomoćne presude hrvatskih sudova. Zato odmah pozivam DORH da krene s ispitivanjem koliko je RBA povrijedila hrvatske zakone. Postavlja se jesu li i druge banke koje su osuđene u kolektivnom procesu koristile nezakonita lobiranja. Sada kada se sve kronološki pogleda, neke odluke dolaze pod povećalo", rekao je.

"Mi u ovom trenutku imamo jako važan proces na Vrhovnom sudu, baš zbog spinova banaka. Zato još jednom pozivam DORH da krene u aktivnu istragu, a ako ne krene Udruga Franak će detaljno sve proučiti i podignuti kaznenu prijavu protiv RBA banke. Nažalost, oni još uvijek pokazuju da misle kako smo mi kolonija, a ne suvremena država. Bi li to isto napravili u Austriji", zaključio je. 

Žiga: Ovo treba detaljno ispitati pred Ustavnim sudom

Sandra Žiga govorila je na kraju i poručila kako je u slučaju franak došlo do najmasovnijeg kršenja ljudskih prava od rata. 

Pozvala se na izjavu Šeparovića koji je rekao da građani mogu mirno spavati jer ti ugovori, odnosno ugovori s PR agencijom nisu ni sklopljeni. Dodala je kako pak ona ne može mirno spavati jer smatra da sudac Šeparović treba individualno porazgovarati sa svakim od sudaca, a smatra kako on to nije stigao od objave Indexovog članka do jučer ujutro.

Kaže kako DORH treba ispitati je li RBA jedina banka koja je krenula u ovakve aktivnosti. "Moguće je da su banke dogovarale zajedničke aktivnosti spram sudske vlasti. Dok DORH to ne ispita građani Hrvatske ne mogu imati povjerenje u odluku koja će biti donesena pred Ustavnim sudom", rekla je.

Dodala je kako je slučaj franak jedan od rijetkih gdje je David pobijedio Golijata i to zato što su se građani organizirali. 

"Nadam se da je ovo svima u Hrvatskoj dokaz da su banke lopovi. Presuđeno je da su lopovi i moraju vratiti novac", zaključio je Aleksić. 

Pročitajte više