U Saboru pri kraju instaliranje sustava elektronskog glasovanja

U VELIKOJ vijećnici Hrvatskog sabora završavaju se radovi na instaliranju sustava elektronskog glasovanja koje bi premijeru trebalo doživjeti u srijedu, kada počinje nova, 32. saborska sjednica, doznaje se danas u Saboru.

U vijećnici su već montirana tri velika plazma ekrana koja će pokazivati rezultate glasovanja, a poseban, manji ekran montiran je na predsjedničkom stolu.

Spojena je i elektronika na svim zastupničkim mjestima, a svaki će zastupnik dobiti poseban identifikacijski ključ kojim će ulaziti u novi sustav.

Paralelno, postavljeno je i 160 novih mikrofona, koji će automatski ujednačavati ton, pa će se podjednako glasno u sabornici čuti i zastupnici koji govore tiho i oni koji vole povisiti ton.

Opremu koja se ugrađuje u Veliku vijećnicu proizvela je tvrtka Siemens, a cijeli sustav porezne će obveznike stajati oko 300.000 eura, što višestruko premašuje prvotne troškovnike.

U novu, svibanjsku sjednicu Sabor bi (napokon) trebao ući i sa novim rasporedom sjedenja, što ga je nametnuo raskol u pojedinim strankama (HDZ, HSLS). Tom bi se temom, doznaje se, sutra trebalo pozabaviti saborsko Predsjedništvo.

(Hina) um sšh

Pročitajte više