U Saboru se opet žestoko posvađali, HDZ-ovac branio ustaškog zločinca Milu Budaka

Foto: Patrik Maček/ Pixsell

TEŠKE riječi, uvrede i beskrajna rasprava o ustašama i partizanima. Tako bi se moglo sažeti što se jutros događalo u Saboru. U glavnim ulogama su bili najaktivniji HDZ-ovac Stevo Culej i SDP-ov Nenad Stazić.

Tema je bila proglašenje Dana sjećanja na romske žrtve holokausta, a rasprava o tome će nakon svega par rečenica završiti na ustašama, Mili Budaku, Anti Paveliću i partizanskim penzijama. HDZ-ov Stevo Culej osjećao se pozvanim da brani Milu Budaka, jednog od glavnih suradnika Ante Pavelića .

"Neosporna je činjenica da je RH u samom vrhu Europe kad govorimo o brizi o svojim manjinama, pa tako i Romima koji u Hrvatskoj imaju svoj jezik. Održavali su se zdravstveni tečajevi s kolegama iz Srbije te tečajevi jezika s kolegama iz Makedonije. Činjenica je da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu bila na strani na kojoj baš i nije trebala biti", rekao je HDZ-ov Stevo Culej, dodavši onako usput da je broj žrtava Jasenovca prenapuhan. Nije ponudio objašnjenje niti stručnu analizu na kojoj temelji svoje izjave.

Culej branio Budaka

Njemu je replicirao Nenad Stazić koji je govorio o ustaškim zločinima. Culej ga je prozvao zbog optužbi na račun Mile Budaka.

"Ako postoji sinonim za laž, svaka laž imala je svoj smisao. Napad na sve ono što predstavlja Hrvatsku. Napad na istinu iz Domovinskog rata koju nam neki i dan danas pokušavaju prekrajati. Milu Budaka proglašavate potpisnikom rasnih zakona, što on nije bio, a ne spominjete njegovu kćerku Grozdu koja je silovana. Radili ste protiv interesa Hrvatske, uvijek ćete zatajiti Hrvatsku jer vi ste ostaci vremena", rekao je Culej.

Stazić mu je uskoro uzvratio.

"Ja sam govorio o zločinima NDH, a kažete da sam napao ono što predstavlja Hrvatsku. Za mene ustaše ne predstavljaju Hrvatsku, za vas možda predstavljaju. Vi ste izvrijeđali kolegu Kajtazija za kojeg ste rekli da je srpski Cigan. Da imate imalo srama, pokrili biste se po glavi. Pavelić, Budak, sve je to ista žgadija", odgovorio mu je Stazić, nakon čega se za riječ javio Glasnović i počeo pričati o partizanskim mirovinama.
 

Pročitajte više