U Saboru stanka i dogovori treba li prekinuti žučnu raspravu o deklaraciji o antifašizmu

Na zahtjev svih klubova u Saboru je oko podne određena jednosatna stanka tijekom koje bi se predstavnici klubova trebali dogovoriti hoće li nastaviti raspravu o IDSovu i SDPovu prijedlogu deklaracije o antifašizmu, te početi usuglašavati stavove o načinu na koji bi se Sabor uključio u međunarodnu proslavu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Toj odluci prethodila je kraća stanka koju je tražio SDP, zahtijevajući da se rasprava prekine i da se klubovi pokušaju usuglasiti o načinu na koji bi se Sabor uključio u proslavu obljetnice 9. svibnja.

"Rasprava se pretvorila u govor mržnje nekih zastupnika što ne doprinosi ugledu Sabora i Hrvatske kao europske zemlje", kazala je Milanka Opačić (SDP), pozivajući zastupnike da podrže prijedlog da se rasprava prekine.

HDZ-ovci su uzvraćali da nisu izgovarali mržnju, već istinu i činjenice o pogromu Hrvata u doba komunizma, zbog čega, kažu, ne mogu prihvatiti deklaraciju kojom bi se ti zločini abolirali.

Stanku su potom zatražili svi saborski klubovi, a predsjedavajući Vladimir Šeks pozvao je njihove predstavnike da, nakon što se unutar svojih klubova usuglase o prijedlogu da se rasprava prekine, okupe u njegovu uredu kako bi se pokušali dogovoriti o načinu proslave spomenute obljetnice.

Inače, žučnu raspravu o "crvenima" i "crnima", o tome koliko je Hrvata stradalo u doba komunističkog režima, te brojna zastupnička prozivanja i replike, uporno je pokušavao primiriti potpredsjednik Sabora Luka Bebić, tražeći od zastupnika da se suzdrže od povijesnih rasprava.

"Našu smo državu utemeljili na antifašizmu, stavivši njegove vrijednosti u Ustav, i nemojmo sada raspravljati o drugim stvarima. Polemike ostavimo povjesničarima, a nemojmo u Saboru otvarati parnicu o tome tko je koga i kada ubio", poručio je zastupnicima.

Saborski klubovi su se podijelili u jučerašnjoj raspravi o inicijativi IDS-a i SDP-a da Hrvatski sabor donese deklaraciju o antifašizmu. Predlagatelji, uz potporu HNS-a, SDSS-a i HSU-a, drže da borce NOB-a treba u pravima izjednačiti s braniteljima Domovinskog rata, HSP i HSLS/LS/DC protive se deklaraciji, a HDZ prihvaća samo dijelove o potrebi isticanja antifašističkih vrijednosti.

(Hina) xtr yjn

Pročitajte više