U saboru završila rasprava o prijedlogu državnog proračuna za 2006.

ZASTUPNICI Hrvatskog sabora završili su večeras raspravu o prijedlogu državnog proračuna za 2006., koji bi po Vladinu prijedlogu trebao iznositi 98,8 milijarda kuna.

U polemičnoj raspravi vladajući su tvrdili da je proračun razvojan, a oporbenjaci da je nerealan i da ne omogućuje provedbu reformi.

Na prijedlog proračuna zastupnici će do sutra u podne moći podnositi amandmane, kazao je potpredsjednik Sabora Luka Bebić.

Ministar financija Ivan Šuker obrazložio je večeras i prijedlog zakona o izvršenju državnog proračuna za iduću godinu.

U pojedinačnoj raspravi o prijedlogu državnog proračuna Andrija Hebrang (HDZ) ističe da makroekonomski pokazatelji potvrđuju gospodarski uzlet te da je ojačana fiskalna disciplina, smanjen deficit i povećan izvoz. To predloženi proračun učvršćuje i u iduću godinu dana te ga zato treba poduprijeti, dodao je Hebrang.

Jagoda Martić (SDP) smatra da proračun građanima odašilje jasnu poruku da će s nižim plaćama i mirovinama moći kupovati manje. Mato Arlović (SDP) drži da bi se iz državnog proračuna moralo više izdvojiti za ravnomjerniji razvoj nego do sada.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospoadrstva Petar Čobanković istaknuo je da Vlada vodi računa o ravnomjernu razvoju svih hrvatskih županija i krajeva te da je za iduću godinu za poljoprivredu predviđena 2,1 milijarda kuna, a 2003. to je bilo 1,6 milijarda.

Jozo Radoš (HNS) proračun je ocijenio konzervativnim, da onemogućuje veće pomake u usporedbi s prijašnjim godinama te da je Hrvatska propustila mogućnost da učini bitnije reformske iskorake.

Ljubica Brdarić (SDP) drži da je "ambicija" predloženog proračuna "zakrpati rupe" te da je proračun "tapkanje u mjestu".

Željko Pavlic (MDS) pak smatra da proračun i dalje blokira decentralizaciju koja je Hrvatskoj "i te kako potreban".

Sabor sutra o zakonima o računovodstvu i reviziji

Sabor sutra nastavlja sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu zakona o računovodstvu, konačnom prijedlogu zakona o reviziji i prijedlogu zakona o turističkom zemljištu.

Zastupnici će također raspravljati o prijedlogu odluke o imenovanju pravobraniteljice za djecu te prijedlogu kandidata za izbor članova Državno-odvjetničkog vijeća te prijedlogu imenovanja sudaca porotnika Vrhovnog suda.

Sjednica počinje u 10 sati.

Pročitajte više