U SAD-u pogubljen zatvorenik, zatvorski čuvari tražili da ga se pomiluje

Screenshot: YouTube

VIŠESTRUKI ubojica Nicholas Sutton, koji je osuđen na smrt jer je ubio zatvorenika višestrukim ubodima nožem, pogubljen je jučer u zatvoru u Tennesseeju. 

Izabrao je smrt na električnoj stolici. No, ono što je u njegovom slučaju neobično je to što su se njegovi sadašnji i prošli zatvorski čuvari, kao i obitelj zatvorenika kojeg je ubio, zalagali za njegovo pomilovanje.

Pogubljen na električnoj stolici

Sutton je 1981. godine osuđen za ubojstva troje ljudi. Tada je dobio doživotnu kaznu zatvora, a u tom zatvoru je ubio zatvorenika. Njegov odvjetnik kaže da je u tri različita slučaja spasio živote zatvorskim čuvarima. 

Guverner Bill Lee je pak odbio potpisati pomilovanje. 

Sutton je imao 58 godina i od 1985. je čekao pogubljenje. On je peta osoba u Tennesseeju koja je od 2018 pogubljena na električnoj stolici. 

U svojem posljednjem pismu je zahvalilo svojoj supruzi i Bogu.

“Nadam se da ću biti bolji u sljedećem životu nego što sam bio u ovom. Ako bih nešto mogao podijeliti s vama, to bi bilo da nikada ne odustajete od sposobnosti Isusa Krista da riješi probleme. On sve može popraviti. Nikada ne podcjenjujte njegove sposobnosti. On je moj život napravio značajnim kroz moje veze s mojim prijateljima i obitelji. Stoga čak i iz smrti izlazim kao pobjednik”; napisao je.

Amy Large Cook, žena čijeg je brata Sutton ubio, rekla je da nije sigurna da će ikada tu priču moći ostaviti iza sebe.

“Mom bratu je uskratio priliku da živi ispunjen život sa svojom obitelji. Moja djeca nisu upoznala divnog čovjeka koji bi ih razmazio i volio cijelim srcem. Doživio je strašnu smrt i ja nikada neću oprostiti Suttonu”, rekla je.

Zatvorski čuvari ispričali kako im je Sutton spasio život

Sutton je navodno spasio živote više zatvorskih čuvara tijekom godina. Oni su dali iskaze u njegovom zahtjevu za pomilovanjem.

Jedan od njih, Tony Eden, rekao je kako mu je Sutton spasio život 1985. godine za vrijeme nereda. 

“Naoružani zatvorenici su me okružili i pokušali me uzeti za taoca. Nick i drugi zatvorenik su se sukobili s njima, maknuli me od njih i odveli na sigurno u drugu zagradu. Svoj život dugujem Nicku Suttonu”; dodao je, javlja CNN.

Cheryl Donaldson, bivša upraviteljica zatvora u kojem je Sutton bio, rekla je da se poskliznula i pala 1994. dok je nosila ključeve sa sobom. Rekla je da su to drugi zatvorenici mogli iskoristiti.

“Nick je učinio skroz suprotno. Došao je, pomogao mi da ustanem, uzeo moje ključeve i radio i upozorio osoblje da mi dođe pomoći”, ispričala je. 

Zamjenik šerifa, koji je preminuo, Howard Ferrell, svjedočio je da je 1979. Sutton spriječio drugog zatvorenika da ga udari u glavu.

Osuđen za ubojstva četvero ljudi

Sutton je osuđen za ubojstva četvero ljudi. U zatvoru je ubio Carla Estepa kojeg je izbo 38 puta. 

Svađa je izbila oko droge, a zatvorenici su rekli kako je Estep bio diler koji je prijetio da će ubiti Suttona.

Kada je Sutton imao 19 godina, osuđen je za ubojstvo svoje bake, 58-godišnje Dorothy Sutton. Njezino tijelo nađeno je u plastičnoj vreći vezano za betonski blok na dnu rijeke Nolichuckey.

Dvije doživotne kazne dobio je nakon što je 1981. priznao krivnju za ubojstva Johna M. Largea i Charlesa P. Almona. 

Na smrt je u Tennesseeju osuđen jer je već bio osuđen za ubojstva, jer je kada je ubio Estepa već bio u zatvoru i jer je ubojstvo bilo okrutno.

Dio obitelji njegovih žrtava želi da mu se poštedi život

Charles Maynard, čijeg je ujaka Sutton ubio, kaže da Suttona ne treba pogubiti. Kaže da mu je jedna od njegovih teta rekla kako ga se ne mora pogubiti te kako je tada pobliže proučio njegov slučaj. 

Tada je Maynard napisao pismo guverneru tražeći pomilovanje. Almonova kći se također zalagala za njegovo oslobođenje.

Lowell Sutton, koji je nećak bake Nicholasa Suttona, također je podržavao pomilovanje. Rekao je da je Nicholas Sutton žrtva okolnosti, odrastanja u nestabilnom domu s nestabilnim ocem.

No, Amy Large Cook željela je njegovo pogubljenje. Ona je imala 11 godina kada joj je brat John Large nestao. Rekla je da je čitala komentare zatvorenika i čuvara i da im ne vjeruje.

“Želim da ga pogube na električnoj stolici. Ali za njegovo dobro se nadam da se promijenio i da će mu suditi samo njegov Stvoritelj, rekla je za CNN.

Najstarija Estepova kći Rosemary Hall rekla je da je Sutton učinio uslugu njezinoj obitelji kada joj je ubio oca. 

Rekla je da je on završio u zatvoru jer je silovao njezinu polusestru, da je zapalio njihovu kuću namjerno te da je izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginula njezina mlađa sestra.

Njegovu smrt nazvala je blagoslovom.

“Malo je reći da je to bio najbolji dan mojeg života”, opisala je.

“Kao da mi je netko skinuo 100 kila s leđa. Pomislila sam da ima Boga”, dodala je. 

Sutton je izabrao električnu stolicu

Sutton je sam izabrao električnu stolicu. On je, kao i još neki zatvorenici, tvrdio da je smrtonosna injekcija mučenje koje je nametnula država.

Svi koji su osuđeni na smrt prije 1999. godine mogu birati način pogubljenja u Tennesseeju, odnosno stolicu ili injekciju. 

Bio je sedmi muškarac pogubljen u toj državi od ponovnog uvođenja smrtne kazne u kolovozu 2018. godine.

Pročitajte više