U SAD-u uhićen vlasnik farmaceutske tvrtke, liječnicima davao mito za propisivanje lijeka

Foto: 123rf

AMERIČKE vlasti uhitile su utemeljitelja farmaceutske kompanije Insys Therapeutics Johna Kapoora pod optužbom da je predvodio zavjeru u sklopu koje se podmićivalo liječnike kako bi prekomjerno propisivali snažan lijek protiv bolova.

Kapoor je uhićen nakon višegodišnje istrage i mjera protiv više od desetak nekadašnjih zaposlenika Insysa, piše BBC.

Američki milijarder najavio je odlučno pobijanje optužbi.

SAD bilježi sve više smrtnih slučajeva povezanih sa zloupotrebom opijata. Američki predsjednik Donald Trump je taj problem proglasio prioritetom na području javnog zdravlja u SAD-u.

Pozvat će na odgovornost industriju

Zamjenik državnog tužitelja američke savezne države Massachusetts William D Weinreb kazao je pak da optužnica podignuta protiv utemeljitelja Insysa pokazuje da se vlasti hvataju u koštac s problemom na puno razina.

"Moramo pozvati na odgovornost industriju i njezine čelnike - kao što bismo učinili u slučaju kartela ili uličnih dilera droge", naglasio je Weinreb.

Bude li proglašen krivim, sedamdesetčetverogodišnjeg Kapoora čeka zatvorska i druge kazne.

Dionice kompanije potonule 20 i više posto

U Insysu nisu željeli komentirati uhićenje. Nakon objave informacije dionice kompanije potonule su više od 20 posto.

Tužitelji tvrde da je Kapoor predvodio nastojanja kompanije da poveća prodaju lijeka Subsysa za ublažavanje intenzivnih boli oboljelima od raka. Subsys sadrži fentanil koji izaziva ovisnost.

Tvrde da tvrtka nudi mito i povlastice liječnicima i ljekarnicima koji propišu "velik broj" recepata ljudima iako nisu ni oboljeli od raka.

Varali i osiguravajuće kuće

Kažu također da su u Insysu smišljeno varali osiguravajuće kuće kako bi nadoknađivale troškove nabave lijeka.

Iz kompanije su u kolovozu kazali ulagačima da su u sklopu nagodbe već platili milijune dolara kako bi riješili istrage vezane za Subsys. Dodali su i da bi ti iznosi mogli dodatno porasti.

Optužbe protiv Kapoora sastavni su dio tužbe koja je prošle godine podignuta protiv šestorice visoko rangiranih menadžera, napominje BBC.

Pročitajte više